Пройти тест онлайн

Які зміни очікують освіту України в найближчі 10 років

Какие перемены ждут образование Украины в ближайшие 10 лет
3.11.2020

Зміни для ДПА, профорієнтаційний тест, комп’ютеризована система навчання та всебічний моніторинг – ось що очікує українську освіту в найближчі 10 років. Усі ці зміни закладені в стратегію розвитку освітніх оцінювань до 2030 року. Пропонуємо розглянути головні зміни докладніше.

По-перше, уже в цьому році було модернізоване ДПА для 4-х класів. Із 2020 року воно проходитиме у вигляді тесту з елементами ЗНО, але в тому ж закладі, де й навчаються школярі, щоби зменшити рівень стресу.

По-друге, для ДПА в 9-му класі передбачено два можливих формати. Або оцінювання залишиться на тому ж рівні, що й нині, або воно поєднуватиме в собі іспит та ЗНО. У будь-якому випадку, обов’язково проводитиметься оцінювання знань із математики, а також української мови та літератури. А от додаткове тестування для природничої, громадянської та історичної галузей відрізнятиметься. У першому випадку учні обиратимуть один предмет із можливих, а в другому – писатимуть комплексний іспит.

По-третє, для ДПА в 11 класі кількість вимог та предметів виросте. Уже з 2021 року математика стає обов’язковим предметом для складання, а в якості третього предмета потрібно буде обирати між історією України та іноземною мовою (найпопулярніший вибір – ЗНО з англійської мови). Свідоцтво про отримання повної середньої освіти здобувають лише ті, хто успішно склав ДПА у форматі ЗНО.

По-четверте, в Україні розглядається необхідність забезпечувати можливість безкоштовного базового профорієнтаційного тестування для всіх.

По-п’яте, у рамках всебічного моніторингу для перевірки якості освіти планується низка нововведень:

  • Із 2024 року до моніторингу початкової освіти наприкінці 4 класів додати природничі науки.
  • Із 2021 року поновити комп’ютерні дослідження наприкінці 4-х і 8-х класів.
  • Ввести комплексні компетентнісні тести для перевірки адаптації учнів до навчальних закладів: із 2024 р. – для випускників 6-х класів, із 2026 – 8-х класів, із 2028 – 10-х класів
  • Із 2023 ввести перевірку комп’ютерної грамотності серед випускників 8-х класів.

Й остання зміна – це створення еНУШ – єдиної комп’ютеризованої системи навчання, що міститиме:

  • Єдину базу даних і користувачів.
  • Систему подачі й оцінювання навчальних матеріалів та завдань.
  • Спеціалізовані навчальні та управлінські програми.
  • Підсистему аналізу даних та формування звітів для обслуговування процесів навчання та збору даних для формування ефективнішої школи.