Пройти тест онлайн

7 англійських слів, по-різному вимовляються на континентах

24.07.2016

Мало хто надає велике значення тому, яку саме мову вивчає на курсах англійської: британську чи американську. Заведено вважати, що різниця між ними не така велика і, безумовно, будь-яку з них можуть зрозуміти жителі протилежного континенту.

І все ж, різниця є, починаючи від підступної літери u, наприклад, у слові color/colour, закінчуючи вимовою. Співробітники Оксфордського словника відібрали сім англійських слів, звучання яких кардинально відрізняється у США та Британії, і на це слід звертати увагу.

Niche

Для американців це слово чудово римується з itch, а ось жителі Британії скоріш зримували б його з quiche. Уся справа у тому, що в британській англійській зберігається оригінальна французька вимова, адже воно сформовано від дієслова nicher – вити гніздо.

Vase

Британська версія слова вимовляється так же, як і планета Mars – гарно і протяжно. На Американському континенті можна знайти одразу два варіанти звучання його – римуючи з place або з maze.

Privacy

Раніше у Об’єднаному Королівстві перший склад вимовлявся як priv, а в Америці його вимовляли як prive. Зараз же по всьому світу більш розповсюджений другий варіант.

Buoy

Британці вже давно вимовляють це слово одним складом, за прикладом boy. Цей же варіант прийнятий і у США, але там є і другий спосіб, який ділить слово на два склади, і тоді воно звучить як boo-ey.

Zebra

Здавалося б, зебри не є корінними жителями ані Великобританії, ані США, звідки б взялися різні вимови, але вони з’явилися. Для американців перший склад вимовляється як zee, британці ж надають перевагу вимові zeh.

Route

У Великобританії розповсюджена вимова, що звучить як root, в американській англійській вона також нерідко зустрічається, але можна зустріти і варіацію, яка римується зі словом out.

Clique

Кліка – маленька група тісно пов’язаних людей, які не дуже охоче приймають до своїх рядів новеньких. У Британії вона вимовляється точно так же, як і багато інших слів, що закінчуються на –ique, наприклад, antique, critique та unique. Так можна висловлюватися і в США, але набагато частіше можна почути варіацію вимови, що звучить як click.