Пройти тест онлайн

Як учні 4-х, 9-х і 11-х класів складатимуть ДПА у 2021 році

Как ученики 4-х, 9-х и 11-х классов будут сдавать ДПА в 2021 году
11.10.2020

Пропонуємо дізнатися, які предмети необхідно буде складати школярам у рамках державної підсумкової атестації (ДПА) у 2021. Дані взяті з проекту наказу МОН, запропонованого до обговорення до 12 жовтня 2020.

ДПА для учнів 4-х класів

Державна підсумкова атестація для учнів 4-х класів проходитиме в письмовій формі в школах, де вони навчаються. Випускникам 4-х класів у 2021 році необхідно буде скласти 2 або 3 іспити:

  • Українська мова
  • Математика
  • Мова національної меншини*

*Для класів із навчанням або вивченням цієї мови.

ДПА для учнів 9-х класів

Державна підсумкова атестація для дев’ятикласників також походить у письмовій формі та також у тих же школах, де й навчаються діти. У 2021 році їм належить складати 3 іспити:

  • Українська мова
  • Математика
  • Предмет на вибір педради

Педрада може обрати один предмет зі списку: біологія, географія, всесвітня історія, історія України, зарубіжна література, інформатика, основи правознавства, українська література, фізика, хімія або іноземна мова (залежно від тої, що вивчається в школі: англійська, німецька, французька або іспанська). Дуже часто школи роблять ставку на сучасні тенденції та обирають у якості третього предмету англійську, тож знання, отримані на курсах англійської мови для дітей, можуть стати в нагоді.

Школи з навчанням або вивченням мови національної меншини можуть замість зарубіжної літератури складати інтегрований курс «Література», а також складати такі предмети, як мова національної меншини та мова корінного народу.

Треба скласти ЗНО якомога краще?

ДПА для випускників 11-х класів

Державна підсумкова атестація для випускників шкіл проводиться у формі зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) з 4–5 предметів:

  • Українська мова
  • Математика
  • Історія України чи іноземна мова (що вивчається в школі) на вибір випускника
  • Предмет на вибір випускника зі списку доступних
  • Мова національної меншини*

* Для шкіл, де проводилося навчання на цій мові або вона вивчалася.

З предметів на вибір для четвертого пункту доступні: біологія, географія, хімія, фізика, історія України чи іноземна мова (англійська, німецька, французька або іспанська). Для шкіл із математичним нахилом учні можуть обирати біологію географію, фізику або хімію.

Тепер, коли англійська мова стала одним з обов’язкових предметів на вибір, ще більше випускників складатимуть саме цей іспит. Ми нагадуємо, що готуватися до нього варто заздалегідь: за місяць добре підтягнути знання неможливо. А от якісно підготуватися до іспиту та підвищити рівень знань за півроку на курсах англійської для підлітків – цілком реально.

Не забувайте заглядати до нашого чек-листу із ЗНО з англійської, якщо ви готуєтеся до цього іспиту вже в новому році.