Пройти тест онлайн

Швидкий метод вивчення іноземної

22.03.2018

Існує багато способів навчитися іноземній мові: хтось, наприклад, відвідує курси англійської, де вже передбачені усі необхідні матеріали і спеціально розроблена методика. Хтось віддає перевагу самостійній роботі, проте тоді із методикою та матеріалами необхідно розбиратися самому або використовувати ті, що під руку потраплять.

Сьогодні пропонуємо ознайомитися із методом оперного співака Гебріеля Вайнера, котрому вдалося засвоїти французьку до просунутого рівня, наприклад, усього за півроку. Уцілому Гебріель вивчив чотири мови за чотири роки і продовжує засвоювати нові. Його метод складається із чотирьох етапів.

На першому етапі вивчається правильне звучання мови: слід вивчити алфавіт, а також, як вимовляються деякі сполучення букв і, звісно ж, приділити особливу увагу тому, як формуються звуки, характерні саме для тієї мови, що вивчається, ті, що відрізняють її серед усіх інших. При щоденних заняттях приблизно годину на день на цю стадію потрібно 1–2 тижні, у залежності від складності мови.

Другий етап передбачає концентрування на вивченні граматики та розширенні словникового запасу і триває від 3 місяців при щоденних заняттях по годині на день. Дуже корисними при цьому є флеш-картки, наприклад Anki для смартфону. Такі ресурси дозволяють навчитися одразу вже мові, що вивчається, оминаючи стадію перекладу кожного слова на рідну мову. Це дозволяє швидше привчитися думати іноземною мовою.

Крім того, на цій стадії можуть стати у нагоді переліки найбільш часто вживаних слів. Наприклад, вивчивши приблизно 1000 найбільш вживаних слів, можна розуміти приблизно 70% будь-якого навмання обраного тексту. Поступово із вивчених слів можна починати намагатися складати речення, використовуючи програми-перекладачі. Із нарощуванням словникового запасу можна відійти від словників із перекладом на рідну мову та використовувати тлумачні словники мови, що вивчається.

На третьому етапі починається робота над читанням, письмом та аудіюванням. При цьому третій етап можна починати навіть вже після двох-трьох місяців після старту другого. Третій та четвертий етап разом можуть тривати приблизно два місяці, якщо займатися досить ретельно. Проте цей час спливає непомітно, оскільки він витрачається на читання книг та новин іноземною мову, перегляд фільмів, письмо а також розмови, навіть якщо їх вести самому із собою, головне – вголос.

В цілому, це – саме час використовувати нові знання із задоволенням. Можна спробувати почати робити записи у щоденнику на мові, що вивчається. Але із письмом бажано заручитися підтримкою носія, який зможе коректувати граматику.

Четвертий етап передбачає активне використання мови, що вивчається, для розмов. Бажано познайомитися із носіями або хоча б спілкуватися із тими, хто також активно вивчає мову.

Зовсім не обов’язково використовувати саме цей метод навчання, втім, це – ще один можливий підхід для тих, у кого достатньо мотивації.