Пройти тест онлайн

Чим батьки можуть допомогти дитині

29.05.2017

Вже відлунав останній дзвоник, але переживання закінчились ще далеко не для всіх. Наприклад, сьогодні, 29 травня, учні складатимуть ЗНО з англійської, і попереду ще кілька іспитів. Багато хто з батьків, спостерігаючи за переживаннями власної дитини, хоче висловити підтримку, але далеко не кожен знає, як саме можна її утішити, не дозволяючи їй знехтувати власними академічними інтересами. Цілком можливо, дослідження, проведене OECD та опубліковане BBC, може підказати турботливим батькам кілька варіантів.

Згідно опитуванню, академічні успіхи можуть не зашкоджувати задоволенню від життя, і навпаки. Проте для того, щоб такі важливі аспекти були сумісними, дитині необхідне добре ставлення викладача, гарні відносини із однолітками та батьками.

Викладачі дуже сильно впливають на сприйняття предмету, який вони викладають. Якщо вчитель хороший, у нього учні вчаться із задоволенням, якщо ж він несправедливий, то більшість буде вважати, що предмет йому нецікавий або занадто складний. Дослідження виявило, що при напружених стосунках із викладачем діти хвилюються перед іспитами сильніше і частіше – у 62% випадків.

Ми не завжди можемо впливати на викладачів, але є речі, які доступні кожному: можна змінювати відносини у родині. Виявилося, що найбільше задоволення від життя отримують ті діти, котрі регулярно спілкуються із батьками.

Більше того, підлітки асоціюють задоволення життям із можливістю поговорити з батьками. Виявилося, що ці бесіди також впливають і на академічний успіх: діти, які щоденно спілкуються з батьками та проводять разом хоча б один із прийомів їжі, випереджають своїх однолітків по знанням на 2/3 академічного року.

А отже, гарні новини для тих, хто хоче хоч чимось допомогти своїм дітлахам: іноді досить просто доброзичливо поспілкуватися під час сніданку, обіду або вечері. Більш того, краще проводити час разом, аніж коли дитина сидить у телефоні або із планшетом: за дослідженнями, якщо цим заняттям дитина віддає більше 6 годин у день, страждають її здоров’я та добробут.