Пройти тест онлайн

Що можна звати cromulent: поповнюємо словничок

29.07.2017

Усім, хто поглиблено вивчає мову на курсах англійської і регулярно поповнює свій словниковий запас, ми пропонуємо дізнатись кілька цікавих термінів, які нещодавно прикрасили Оксфордський словник.

Наприклад, якщо вам треба дещо описати як адекватне, цілком спокійно можна використовувати слово cromulent, яке з’явилося завдяки мультсеріалу The Simpsons. Він же дав нове дихання і терміну embiggen, що вживався ще наприкінці 19-го століття, проте не став популярним, незважаючи на його досить просте творення і очевидне значення.

Телебачення дарує світові багато цікавинок. Наприклад, завдяки йому ми маємо showmance – такі особливі романтичні стосунки, що виникають між акторами шоу, проте можуть бути і фікцією заради реклами. Хоча і таке просування не врятує шоу, коли воно по своїй суті є snoozefest: неймовірно нудним. Як такі виявити? Ну, наприклад, досить часто у нудних серіалах є такі занадто ідеальні персонажі, що називаються Mary Sue: вони дуже сильні, дуже правильні, без єдиної слабинки, і це просто вбиває усю цікавість.

Втім, якщо таке явище існує, скоріш за все, є люди, що полюбляють подібні твори, як і ті, кому більше до вподоби жанр grimdark: дуже жорстка та похмура дистопія. А якщо є свої прихильники у жанру sci-fi, то чому б не знайтись подібних і для cli-fi – кіно, основним мотивом якого є кліматичні зміни та глобальне потепління. От вже хто точно може використовувати скорочення TEOTWAWKI, або, якщо розшифрувати, “the end of the world as we know it”.

І, напевне, найвідповідальніші із усіх працюють на благо літератури та гордовито носять назву beta reader.  Адже вони не просто читачі, вони вишукують помилки та пропонують зміни для майбутніх хітів ще до того, як книжки побачать полиці у книжкових крамницях.