Пройти тест онлайн

Що змінить реформа освіти

21.07.2017

Багато хто думає над цим питанням, але не усі готові читати довгі тексти, написані в офіційно-діловому стилі. Все ж, про усі зміни, передбачені для юних українців освітньою реформою, можна сказати коротше і зрозуміліше.

Перш за все, очікується, що кожен випускник школи опанує цілий ряд різноманітних навичок, у тому числі – володіння державною мовою і хоча б однією іноземною для спілкування, вміння та здатність навчатись у подальшому житті, завдатки підприємництва та інновативність. Окрім того, МОН передбачає здобуття школярами певних компетенцій, у тому числі – математичних та економічних, екологічних, природничих, інформаційних технологій, культури, соціальних наук, екології.

Реформа спрямована не на завчання певних схем дитиною, а оволодіння цілою низкою надзвичайно корисних навичок, як-то: здібності до творчості та ініціативності, критичним мисленням, вмінням керувати емоціями конструктивно, оцінювати ризики, приймати рішення та вирішувати проблеми. Окрім того школярі мають опанувати академічну доброчесність та повагу до авторського права.

МОН підкреслює, що хоча школа і стане на рік довшою, загальна кількість років, відведена на навчання, не зміниться. Якщо раніше діти проводили 11 років у школі і ще 4 – у вузах, то після реформи їх очікує 12-річна шкільна програма (у начальній, середній та старшій профільній школах), а також ще 3 роки здобуття вищої освіти. При цьому вже починаючи із 9 класу учні зможуть обирати певні предмети для поглибленого вивчення задля подальшого успішного опанування професії. Свої успіхи на неформальних та інформальних курсах можна буде перезараховувати у школі.

Вищу ж освіту можна буде здобувати у закладах різної форми власності, при цьому для них також буде доступне державне замовлення.

Зміниться дещо і для вчителів: вони зможуть відвідувати курси підвищення кваліфікації за своїм вибором і за державний кошт. А ті, що пройдуть зовнішню незалежну сертифікацію, зможуть підвищити свою зарплатню на 20%.

Поки реформа ще не розгорнулась на повну, нинішні школярі вже зараз можуть здобувати компетентність у іноземній мові, відвідуючи курси англійської для дітей.