Пройти тест онлайн

Що чекає на українських абітурієнтів у 2016 році

22.10.2015

МОН встигло затвердити порядок прийому до вишів під час вступної кампанії 2016 року. У цю вступну кампанію абітурієнти останній раз отримають можливість пройти набір на рівні молодшого спеціаліста, проте вперше проводитиметься набір на ступені молодшого бакалавра та доктора філософії під час прийому до вишів. Окрім того, наказом регламентовано, під час прийому на які спеціальності враховуватимуться результати творчих і фізичних конкурсів. Для набору був створений спеціальний Перелік галузей та спеціальностей.

У новій вступній кампанії буде заздалегідь визначена кількість бюджетних місць з окремих спеціальностей і їхніх спеціалізацій. Окрім того, самі виші визначатимуть мінімум та максимум абітурієнтів, яких вони готові зареєструвати у якості вступників.

Усі абітурієнти зможуть претендувати на п’ятнадцять бюджетних місць – п’ять спеціальностей у різноманітних вишах. Як і нині, буде використовуватися система пріоритетності вишів для кожного вступника. Охочі навчатися на ступінь молодшого бакалавра, бакалавра, а також магістра та спеціаліста напрямів медицина, ветеринарія та фармацевтика, зможуть подавати заяви виключно в електронному вигляді. А от кількість заяв на місце поза бюджетного замовлення не обмежуватиметься.

Кампанія офіційно розпочинається 11 липня та триватиме до 20 липня для тих, хто братиме участь у конкурсах та складатиме іспити (вони проводитимуться 21–27 липня), а також до 27 липня для всіх інших. Переліки рекомендованих до зарахування будуть оприлюднені 1 серпня. У кожному списку відводитиметься до 5% від загального обсягу місць держзамовлення для абітурієнтів із пільгових категорій.

Добре підготуватися до іспитів з англійської мови в рамках вступної кампанії-2016 допоможуть курси англійської для підлітків із упором на ЗНО та ДПА.