Пройти тест онлайн

Англійська в українських університетах: B1 – для вступу, B2 – для випуску

МОН создало концепцию развития английского в вузах
17.07.2019

У МОН усвідомлюють необхідність знань англійської для економічного розвитку держав і зазначають невисоку позицію України за цим показником серед європейських неангломовних країн. Україна займає 28 місце з 32. Щоби вплинути на загальний розвиток знань, була створена Концепція розвитку англійської мови в університетах.

Документ передбачає, що абітурієнти під час вступу до вишів мають володіти англійською щонайменше на рівні B1. Це планується зробити обов’язковою умовою вступу. Адже зараз до університетів потрапляють студенти зовсім різних рівнів знань. Спільне навчання шкодить тим, хто знає мову гірше, і заважає тим, хто знає краще. Стандартизація має вирішити цю проблему.

Тому до 2023 року абітурієнти підтверджуватимуть рівень B1 володіння англійською на «скринінгових» тестах (ЗНО чи інших). Якщо знання виявляться гіршими, це не позбавить людину можливості взяти участь у конкурсі, але майбутній студент до початку навчального року буде зобов’язаний пройти інтенсив з англійської для підтягання знань до рівня B1.

Концепція передбачає збільшення годин та змісту мовних дисциплін. Згідно з нею, випускник бакалаврату, щоб отримати диплом, має засвоїти іноземну мову на рівні B1+, а випускники старших рівнів (наприклад, магістри) – на рівні B2.

Для перевірки розроблятимуться специфікації єдиного вступного іспиту (ЄВІ). Через 5–7 років МОН планує замінити його обов’язковим кваліфікаційним іспитом з англійської для всіх випускників бакалаврату.

Також оцінювання англійської планують зробити елементом єдиного державного кваліфікаційного іспиту (ЄДКІ) у форматі склав/не склав. А для тих спеціальностей, які його не складають, університетам буде рекомендовано самостійно проводити мовні оцінювання.