Пройти тест онлайн

Де більше всього бюджетних місць

13.07.2018

Где больше всего бюджетных мест

Пам’ятаючи про можливі технічні проблеми через велике навантаження у перші дні прийому, деякі абітурієнти не поспішають одразу ж відправляти свої заяви на вступ до вишів. Вони оцінюють власні результати ЗНО та продивляються статистику спеціальностей із найвищими прохідними балами. Але ще під час вирішення можна подивитися, які спеціальності отримали більше всього місць держзамовлення, цією статистикою щедро поділилося МОН.

Виявляється, більше всього місць, 7 475, отримав напрям «Середня освіта» (за всіма предметними спеціальностями). На другому місці опинилася «Медицина», на яку виділили 4 507 місць, на третьому – «Комп’ютерні науки» із замовленням у 3 216 місць. З огляду на замовлення, Україна також потребує фахівців з «Правознавства» (3 090) та «Електроенергетики, електротехніки та електромеханіки» (2 736).

У десятці найперспективніших для країни спеціальностей опинилося «Будівництво та цивільна інженерія» (2 650 місць). «Філологія», три напрями котрої відмітилися у десятці спеціальностей з найвищим прохідним балом, отримала 2 210 місць на всі мовні напрями. Крім того, серед лідерів за кількістю місць опинилися «Галузеве машинобудування» (2 025), «Комп’ютерна інженерія» (1 951) та «Правоохоронна діяльність» (1 910).

Водночас, в МОН нагадали, що частина бюджетних місць формується у вигляді регіонального замовлення, і ці місця розподіляються по всім вишам для фахівців різних рівнів – від молодшого спеціаліста до аспірантури, а також по коледжах і технікумах, які фінансуються з місцевих бюджетів.