Пройти тест онлайн

Де студентам вчитися дешево

15.03.2017

Ми звикли, що отримення освіти за кордоном – дороге задоволення. Але це не завжди так, адже існують міста, де витрати на проживання та на навчання набагато нижчі. Їх шукали у тому числі і при створенні рейтингу QS Best Student Cities 2017 року. Пропонуємо вам ознайомитися з десяткою найдоступніших міст світу. Ну, а якщо вам знадобитья скласти один з Кембриджських іспитів для навчання за кордоном, то ми можемо допомогти вам із підготовкою до них.

1. Куала Лумпур

Столиця Малайзії тримає позицію лідера вже другий рік поспіль, і це не дивно: навчання у тамошніх вишах у середньому обходиться у 3 тисячі доларів на рік, а для проживання слід відкласти приблизно 5 400 доларів США на рік.

2. Ер-Ріяд

А ось столиця Саудовської Аравії потрапила до рейтингу вперше – і одразу ж отримала настільки високе місце завдяки тому факту, що у місті абсолютно не сплачують за навчання. Ця перевага трохи компенсується досить значними витратами на проживання у ньому, але і вони залишаються на рівень нижчими, аніж лондонські або нью-йоркські.

3. Варшава

До десятки найдоступніших столиця Польщі потрапляє вже другий рік поспіль: тут можна навчатися у середньому за 3 400 доларів, а проживання потребуватиме приблизно 5 700 доларів. Але слід враховувати певні знижки: якщо ви обрали слухати курс польською та складати всі ті ж іспити, що і місцеві, то навчання стає безкоштовним.

4. Мехіко

За 5 800 доларів на рік у цьому місті можна навчатися, при цьому проживання обійдеться приблизно 84% дешевше витрат на життя у Нью-йорку.

5. Монтерей

Ще одне велике мексиканське місто, виші якого, втім, потребують більше вкладень: 8 100 доларів на рік. З іншого боку, витрати на проживання тут нижчі.

6–7. Томськ і Санкт-Петербург

Середня вартість отримання освіти у цих двох містах РФ однакова: приблизно 2 400 доларів на рік. Крім того, і ціни на проживання – набагато нижчі, аніж у Москві.

8. Будапешт

Угорська перлина дозволяє обходитися меншими сумами на прожиття, аніж інші європейські столиці (ті ж Париж або Лондон), а на отримання освіти можна витратити приблизно 1 500 доларів на рік.

9. Київ

Столиця України, за даними досліджень, пропонує освіту вартістю в середньому 2 100 доларів на рік, при цьому вартість проживання значно нижча, ніж в інших єевропейських містах. Наприклад, у Парижі знадобилась би сума на 71% більша.

10. Йоганнесбург

Як не дивно, але у найбільшому місті ЮАР освіта потребує значних витрат: 3 200 доларів на рік, але на проживання тут можна витратити набагато скромніші суми.