Пройти тест онлайн

Інтонація: для чого потрібна і як її поліпшити

12.10.2016

Чи замислювалися ви, наскільки важливу роль відіграє у мові інтонація, і англійська – не виняток? Іноді лише завдяки їй можна зрозуміти справжню суть висловленого людиною. Набір слів може бути один і той же, але різні інтонації можуть вказувати, наприклад, на різні фактори, які цікавлять людину, що поставила питання. А одна і та ж фраза, вимовлена із дружелюбним тоном і саркастично, може отримати протилежні значення.

Традиційно у інтонації одразу кілька ролей, покладених на неї. Як мінімум, за її допомогою можна передати наше ставлення. Іноді можна нерозбірливо щось сказати, але співбесідник за інтонацією може зрозуміти, які почуття ми хотіли висловити. Вона може вказувати, на що звернути особливу увагу. Адже при розмові ми озвучуємо багато слів, і не завжди зрозуміло, яке з них – важливіше, яке – другорядне. Крім того, завдяки інтонації ми формуємо наші думки у окремі речення, і співбесідник може зрозуміти, де кінець однієї думки і початок нової.

Саме з правильною інтонацією розмова звучить найпереконливіше, а співбесідник може зрозуміти суть висловлювання. Але як перевірити, чи правильно ви використовуєте її, і покращити власну мову в цьому аспекті?

В принципі, інтонація – такf річ, яка виходить абсолютно природнім способом, якщо почати звертати на неї трохи більше уваги. І чим більше ви сприймаєте англійську на слух, тим більше переймаєте правильну манеру розмови, ритм та наголоси.

Але якщо у вас є сумніви у власних силах, іноді корисно записати свою розмову на диктофон і переслухати, звертаючи особливу увагу на інтонацію. А ще краще всі розмовні аспекти розробляються на зустрічах англійських розмовних клубів, там же можна і дізнатися думку експертів.