Пройти тест онлайн

Як будуть поступати в українські виші в 2017 році

11.09.2016

При засіданні колегії МОН директор департаменту вищої освіти Олег Шаров розповів про те, чим процес вступу до вишів у 2017 році відрізнятиметься від такого у 2016. Основні зміни вже затверджені, і ці умови, за словами Олега Шарова, більш продумані та логічні.

Зокрема, кожен абітурієнт зможе підготувати свій власний кабінет на сайті заздалегідь, ще до офіційного початку прийому заяв до університетів. Учні зможуть заповнювати особисту інформацію та завантажувати всі необхідні документи. Коли ж можливість подачі заяв почнеться, то можна буде відправити всього 9, а не 15 заяв, як це було у 2016 році.

МОН збирається зробити, щоб знову запрацювало «підтягування» списків абітурієнтів для фундаментальних спеціальностей, оскільки це може допомогти із заповненням місць державного замовлення, які є стратегічно важливими для економіки України. Крім того, планується «широкий конкурс» на медичні спеціальності для заочних курсів, а зарахування за пільгами планується зробити прозорішим.

У 2017 році все так же збираються використовувати адресне замовлення, згідно з яким бюджетних місць буде віддано більше тим вишам, які виконали держзамовлення у минулому році в повному обсязі. Таким чином планується збільшити держзамовлення, щоправда, у 2017 році його зростання становить всього 10%, а не 25%, як це було у 2016 році.

Вже відомі часові рамки ЗНО-2017: 23 травня пройде перший іспит, останній проводитиметься 16 червня. Тепер майбутнім абітурієнтам саме час готуватися до іспитів, а у відношенні мовних краще всього підготувати до ЗНО зможуть наші курси англійської для підлітків.