Пройти тест онлайн

Як легко розібратися із who та whom

7.12.2017

Різниця між who та whom, на перший погляд, здається очевидною, проте плутанина між цими двома словами знаходиться у списку помилок, що найчастіше зустрічаються під час різноманітних екзаменів. Зробити мову бездоганною можуть допомогти англійські граматичні клуби, а ось розібратися, у якому випадку ставити те чи інше слово, пропонуємо прямо зараз.

Перше, що слід зрозуміти – це різницю муж суб’єктом та об’єктом. Суб’єкт – той, хто чинить якусь дію, а об’єкт – це те або той, над ким цю дію чинять. Наприклад, у реченні ‘She took the knife.’ she – суб’єкт, а knife – об’єкт.

Відповідно, слід запам’ятати, що для позначення суб’єкта використовується who, а для об’єкта – whom. Who thinks he can do better? Whom were you talking to? Щоб не помилятись, можна використовувати заміну: замість who у реченні підставляти he/she, а замість whom – him/her. Якщо при цьому речення досі має сенс, то слово було обрано правильно. Як у наведених вище прикладах: He thinks he can do better. You were talking to her.

Але якщо подібні випадки не викликають питань, іноді у складних реченнях нелегко розібратися, що до чого. Наприклад: Let’s call the woman _ Andy said was looking after his children while he had been away. Друга частина речення – підрядне, і його слід розглядати окремо. Також можна відкинути Andy said як уточнювальну інформацію та while he had been away як обставину. Залишається was looking after his children. Тут дуже гарно можна вписати she, а отже, слід ставити who.