Пройти тест онлайн

Як краще запам’ятовувати матеріал

28.05.2018

Якщо вам скоро треба поїхати за кордон до англомовної країни, нічого дивного у тому, що хочеться підтягнути свої знання. Хтось вирішує відвідувати інтенсивні курси англійської, а хтось ретельно займається самостійно. Проте буває так, що по приїзді до країни, незважаючи на усі докладені зусилля, усі потрібні слова виявляються забутими. У чому ж справа?

Справа у підході до навчання. На усіх гарних курсах англійської передбачено повторювання вивченого матеріалу, а ось при самостійних заняттях про необхідність такої дрібниці можна ненароком і забути, із головою поринаючи у вивчення нового та упевнившись, що матеріал добре вивчений. Сьогодні ми розповімо, як уникнути такої долі.

Існує так звана крива забування, що була відкрита ще у 1885 році Германом Еббінгаузом. Вона зображує, як швидко ми забуваємо пройдений матеріал. І завдяки цій кривій можна розрахувати формулу того, як часто потрібно щось повторювати, щоб надійно закріпити цю інформацію у власній пам’яті, а не загубити із часом. Вона передбачає інтервальні повторення – дуже часті спочатку, але з усе більшим і більшим інтервалом згодом.

Саме інтервальні повторення потрібні для того, щоб нова інформація надійно оселилася у пам’яті. Експерименти довели, що навіть звірі набагато краще запам’ятовують інформацію, якщо використовують подібний підхід до навчання.

Щоб запам’ятати надовго необхідну інформацію, рекомендується через певний час повторити пройдений матеріал одразу ж після знайомства із ним. Другий раз – через 20–30 хвилин після цього. Третій раз – через 1 добу, четвертий – через 2–3 тижні, а п’ятий – через 2–3 місяці. Тут має значення, наскільки добре, вам здається, ви засвоїли матеріал. Якщо є сумніви – слід повторити скоріше, а якщо впевнені у своїх знаннях – то можна схилятися до більших чисел.

Приємна новина у тому, що повторювати набагато легше, ніж вчити нове. До того ж на це не потрібно витрачати так багато часу. Якщо ви бажаєте дійсно добре і швидко освіжити свої знання і навіть досягнути більшого рівня – ви завжди можете записатися на інтенсивні курси англійської.