Пройти тест онлайн

Як не слід шукати роботу

9.11.2017

Ці поради щодо пошуку роботи, певне, гарно працювали раніше. Проте усе змінюється, і старі методи зараз не завжди будуть приносити такі ж чудові результати, а можливо, навіть будуть заважати досягати поставленої мети. Якщо у вас є усі необхідні якості для роботи, у тому числі – і володіння діловою англійською, а робота усе ніяк не знаходиться, перевірте, чи не користуєтеся ви порадами, що вже втратили свою актуальність.

Наприклад, досить часто можна почути пораду триматися за гарне місце, навіть якщо воно вже не надає можливостей для росту. Але ж робити одне й те саме постійно протягом років – дуже складно, а хороший спеціаліст може знайти для себе вакансію із більш широким полем можливостей.

Ще одна розповсюджена думка – що домовлятися і сперечатися щодо умов роботи не потрібно. Це, звісно, дуже зручно роботодавцеві, проте може залишити вас без тих бонусів і зарплатні, яких ви заслуговуєте. А дуже часто досить лише обговорити, щоб отримати все це. І не слід дуже боятися змінювати свій профіль: часто це вигідніше і дає більше можливостей, аніж вузька спеціалізація у сфері, що може застаріти.

Деякі вважають, що якщо вже шукати роботу, то слід відправляти резюме усюди, на кожну вакансію. Звісно, це гарна стратегія, якщо вам вкрай необхідні хоча б які гроші у короткі терміни. Проте якщо ви шукаєте дійсно хорошу роботу, на якій хотіли б працювати довго і розвиватися, це не дуже вдала стратегія. Тоді виходить, що сили та час витрачаються намарне, а увагу відволікає дещо неважливе. Так можна і пропустити те, що справді вам підходить.

Щодо резюме, то надсилати одне й те ж саме на різні вакансії – не дуже вдала ідея. Скоріш за все, у вас буде кілька варіантів, для яких важливими можуть бути різні якості, які у вас є. У такому разі краще створити кілька версій резюме, у яких акцентуватися будуть різноманітні ваші уміння. І не слід концентруватися на описі лише «робочих» якостей: зараз дивляться не лише на компетентність, а й на те, як ви будете працювати у конкретному колективі.

Ще краще – впевнитися, що ваше резюме пройде через фільтри відділу кадрів. А це можна зробити, якщо узятися до нетворкінгу і познайомитися із людьми з компаній, у яких ви бажали б працювати. Для цього зараз достатньо інструментів – той же LinkedIn. Іноді можна почути пораду прийти до офісу на неформальну співбесіду без запрошення, але це не краща ідея. Перш за все, це – порушення офісного етикету, адже це – неповага до часу менеджерів. По-друге, працівники відділу кадрів можуть бути просто не готовими з вами розмовляти на даний момент, і бесіди не відбудеться.