Пройти тест онлайн

Як правильно використовувати розділові знаки, продовження

23.05.2017

Якщо вас непокоїть, чи досить високий рівень вашої англійської граматики, пропонуємо ще кілька порад щодо правильного застосування розділових знаків у англійській.

Три крапки, на перший погляд, не дуже складний розділовий знак, проте і його іноді використовують невірно, а правильніше мовити – надмірно і не зовсім у тих випадках, коли він потрібний.

Нині три крапки ставлять задля висловлення вагань та пауз, ними спричинених. Традиційне застосування потребує ставити такий знак там, де пропущена частина тексту (зазвичай у цитатах), а також у кінці речення, коли треба продемонструвати, що перелік можна продовжувати. Крім того, три крапки і справді можуть використовуватись задля драматичного та іронічного ефекту, проте ці моменти потрібно добре відчувати. Знак зазвичай потребує виділенням пробілами з обох боків.

Як відомо, дефіс використовується для поєднання слів та їх частин наприклад, при створенні прикметників за схемою noun + adjective, noun + participle або adjective + participle. Більшість із них потребують дефісу, наприклад open-minded, old-fassioned і т.п., проте є випадки, коли його не пишуть.

Ці випадки стосуються використання слова well або слів, утворених із цілих фраз. Слід запам’ятати, що якщо прикметник передує іменнику, то дефіс потрібний: up-to-date computer, well-dressed man. А якщо навпаки, то знак не використовується: the software is up to date, the man is well dressed.

Інший підступний випадок використання дефісу – написання століть. Проте тут теж можна запам’ятати правило: якщо століття вказане як прикметник, дефіс потрібний (twentieth-century kids), якщо ж воно виступає у якості іменника – то ні (That vase dates back to the fifth century).

Іноді можна побачити використання дефісу замість тире, що є неприпустимим у формальному письмі. Тире використовується тоді, коли потрібно відокремити не дуже важливу інформацію від необхідної у реченні. Наприклад: Next time you write a letter – eventually you’ll have to – try to use punctuation marks properly. Іноді можна побачити використання тире у якості замінника двокрапки, проте така заміна ще не ухвалена при офіційному письмі, тому може вважатися помилкою, і це слід враховувати.