Пройти тест онлайн

Як правильно використовувати розділові знаки

15.05.2017

Не дивно, що існують англійські граматичні клуби: правил дуже багато, у них вистачає виключень, а пам’ятати усі одразу дуже складно: потрібні нагадування та практика. Є люди, які досконало знають правопис слів, але роблять багато помилок при використовуванні розділових знаків. Але ж вони також важливі. І сьогодні ми пропонуємо подивитись, як правильно використовувати деякі із них у англійській мові.

Певне, лідером за кількістю випадків невірного використовування є присвійний апостроф, хоча здавалося, правила досить прості. За ними, якщо слово у однині, то треба додати до нього ‘s, а якщо у множині, то s’. Втім, якщо слово у множині не закінчується на s, то використовується варіант ‘s.

Проте існує ще один варіант, у якому можна помилитись: власні імена, що закінчуються на s. Адже вони вимагають цілої конструкції, де після цього закінчення додається ще ‘s. Правильне написання у такому випадку виглядає так: Charles’s deal.

Не занадто складний знак і крапка кома, та і її не завжди використовують доречно. Щоб не помилятись, краще пам’ятати, що її основна функція – розділова, і вона позначає паузу більшу, ніж може забезпечити кома, проте меншу, аніж крапка, яка остаточно розділяє речення.

Саме складне у подібних випадках – зрозуміти, чи у конкретному випадку потрібно розділити дві думки крапкою, чи залишити їх у одному реченні, відмежувавши лише крапкою із комою. У таких випадках зазвичай друге речення балансує або доповнює перше. Наприклад: I just wanted to see if you are okay; you looked pretty bad yesterday. Крім того, крапка з комою потрібна тоді, коли у великому реченні і так забагато ком, тому розділити змістові частини потрібно чимось сильнішим.

Пам’ятати про роздільну функцію крапки із комою важливо ще і для того, щоб не плутати її із двокрапкою. Остання використовується при цитуванні, а також перед переліком однорідних об’єктів. Проте вона може і об’єднувати дві думки: коли одне речення є наслідком іншого або логічно із ним пов’язане. Приклад: You can leave now: your audition is over.