Пройти тест онлайн

Як безробітнім відповідати на неввічливі питання

6.09.2017

Не у всіх та не завжди вдається піти з однієї роботи – і одразу отримати іншу. Іноді доводиться певний час шукати нову, і не для усіх цей час видається простим. Окрім занепокоєння щодо матеріального стану та кар’єри, додаються не завжди приємні розмови із знайомими та друзями. Ми розповімо, як краще відповідати на болісні питання у такі не зовсім приємні часи, залишаючись при цьому ввічливими, але і не розповідаючи того, чого не хочеться.

  1. І давно вже ти без роботи? На це питання можна легко відповісти, якщо ви тільки почали шукати нову, а от якщо пошук триває вже певний час, то можна зустрітись із осудом. Як краще зробити, щоб цього уникнути? Наприклад, відповісти, що шукаєте нову роботу вже досить багато часу, проте вам потрібне не що-небудь, а посада, на якій ви б могли повністю розкрити себе та реалізувати свої можливості.
  2. Так що ти робиш, поки шукаєш роботу? Це досить грубе запитання, хоча на нього легко відповідати тим, хто, окрім пошуку роботи, має ще певні проекти. Проте багато у кого на пошуки йде весь час, і можна цілком виправдано відповісти, що пошук роботи – це майже як і сама робота, при чому, від неї легко втомитися.
  3. А куди ти вже надсилав свої резюме? На це питання зазвичай не хочеться відповідати тому, що потім це може виплисти у вигляді «Так що відповіла та сама компанія?». Тому кращий вихід – сказати, що не дуже хочете оголошувати будь-які назви, поки не отримали конкретної відповіді.
  4. А мого приятеля/родича узяли до компанії (назва), може, і тобі спробувати? На будь-які подібні поради можна ввічливо відповісти, що подумаєте над цим та подивитесь, навіть якщо насправді вас не дуже цікавить подібний варіант.
  5. А ти не занадто перебірливий? Якщо пошук роботи триває вже певний час, навіть близькі починають підозрювати, що справа може бути зовсім не у тому, що роботи немає ніякої, а скоріш у тому, що ви занадто примхливі і не приймаєте досить вигідні пропозиції. Із цим явищем складно боротися, тут скоріш легше пояснити людині, що саме ви шукаєте, що для вас важливе. А також нагадати, що ви шукаєте роботу на довгий час, а не будь-що, що перше потрапить до ваших рук.

Як би там не було, намагайтеся не брати образливі поради до серця та продовжуйте шукати роботу своєї мрії. Значно збільшити свої шанси на цікаві пропозиції можна, засвоївши ділову англійську.