Пройти тест онлайн

Як розширити словниковий запас із задоволенням

15.04.2018

Способів швидко розвити словниковий запас англійських слів – багато, і більшість із них дійсно ефективні, проте не всі з них захопливі. Наприклад, один із простіших і найдієвіших – розпочати власний словник, записувати до нього раніше невідомі слова, бажано навіть із іншими, з якими вони часто вживаються, а також різноманітні форми слова. Проте мало хто це справді робить, тому ще це не всім цікаво.

І тоді завжди знаходяться причини, чому це складно: нелегко знайти вільний час, не завжди знаходиться ручка, та і носити із собою всюди словник не дуже зручно… А от якщо працювати над словниковим запасом із задоволенням, то час та інструменти завжди знайдуться. Головне – це добре знати себе та свої інтереси.

Наприклад, якщо вам подобається читати – відповідь дуже проста, починайте читати англійською. Якщо ваш рівень поки що не настільки високий, щоб читати «серйозні» книжки – не страшно, спробуйте читати дитячі. Це також може виявитися справді захопливим заняттям, адже сучасна зарубіжна дитяча література дуже гарна, і англійський фольклор також заслуговує уваги.

Якщо читати ніколи – можна слухати аудіокниги англійською, у цього варіанту є ще один плюс – можна почути, як вимовляється те чи інше слово. І як і у випадку із літературою, завжди є вибір між більш простим (для дітей) та більш складними жанрами, у котрих і лексика значно складніша.

Якщо ви захоплюєтеся музикою – продовжуйте її слухати, проте прислухайтеся до слів англомовних пісень. Вони чудово працюють для запам’ятовування, оскільки пісню, що вам сподобалась, ви будете «програвати» у себе в голові знову і знову, повторюючи текст. А якщо ви  любите підспівувати – це навіть краще: якщо виконавець – носій англійської, ви можете своєрідно імітувати акцент та вимову, що дуже корисно для розмовної мови.

Якщо вам подобається писати блог – чудово. Спробуйте описувати власне оточення, події за день англійською. Письмо потребує гарного словникового запасу: ви зможете оцінити, наскільки гарний ваш і як часто вам доводиться заглядати до онлайн-словника у пошуках необхідних слів та виразів. Але все це чудова практика.

Якщо вам більше до вподоби ігри – будь ласка, тут також є, з чого обирати. Майже завжди є можливість увімкнути англійську у налаштуваннях та практикувати англійську непомітно для себе у будь-якій комп’ютерній грі. Завантажити ігри англійською можна і на смартфон, тим паче, що існують спеціальні ігрові додатки для вивчення мови. Багато кому до вподоби флеш-картки Anki, наприклад.

Останнє, якщо ви отримуєте задоволення від спілкування – користуйтесь цим! Розмовляйте із друзями, що вивчають мову, із носіями мови, якщо у вас є такі знайомі, знайдіть інших через спеціальні сервіси, якщо їх немає. Відвідуйте англійські розмовні клуби. Розмова – ідеальне тренування мови: потрібно і слухати, і ставити питання, і дохідливо формулювати власні думки. А якщо останнє не виходить – вчитися говорити те ж саме іншими словами, а отже, ще більше та активніше використовувати словниковий запас.