Пройти тест онлайн

Як прискорити читання англійською

26.02.2018

Якщо вам здається, що прочитати 200 книг за рік англійською – фантастично, то це не зовсім так. Підраховано, що при швидкості читання 400 слів за хвилину можна впоратися із цим завданням приблизно за 417 годин. А от де знайти цей час у себе – це вже питання пріоритетів. Адже також було підраховано, що зазвичай на соціальні мережі та перегляд телевізора люди витрачають в рік у десять разів більше часу.

Але далеко не усі можуть читати із такою швидкістю, а для тих, хто не є носієм мови, вона тим дужче може здатися фантастичною. Складно обіцяти саме таку ж швидкість, проте навчитися читати швидше точно можна.

По-перше, необхідно прибрати «озвучування» та читати лише очима. Коли ми вчимося читати, ми читаємо спочатку вголос, і ця звичка часто залишається на підсвідомому рівні, просто «озвучуємо» ми вже у себе у голові. Що можна зробити, щоб цього позбутися? Просто змушувати себе читати швидше. Поступово мозок звикає не озвучувати, сприймати прочитане у вигляді образів.

Ще можна спробувати допомагати собі читати пальцем, проводячи по книзі, як це роблять діти. Здається досить дивним, проте багато кому це допомагає краще сконцентруватися на групах слів, не застрягати на окремих, а також утримувати темп. Крім того, можна спробувати включати фоном музику (звісно ж, бажано, щоб у неї не було яскраво вираженого біту або емоційної реакції від вас). Мелодія буде гасити «озвучування» слів.

Друге, що може заважати швидкому читанню – це страх нашого мозку, що ми пропустимо щось дуже важливе. Але досить часто цей страх немає під собою жодних підстав: зазвичай ми можемо швидко зрозуміти концепцію речення, не вчитуючись у кожне слово. Лише знаючи про це, можна зусиллям волі прискорювати власне читання, долаючи страх, що ви пропустили дещо важливе. Завжди можна повернутися та перечитати ще раз, якщо все ж таки це станеться.

Ну а читати англійською вдумливо та із задоволенням ми пропонуємо разом із нашим англійським книжковим клубом.