Пройти тест онлайн

Як прискорити запам’ятовування слів

18.01.2016

Багато хто з тих, хто відвідує курси англійської для дорослих або займаються самостійно, замислюються над тим, чи існують методи значно прискорити процес навчання. Є досить велика кількість методів, що допомагають швидше завчати нове, і для кожної людини знаходяться ті, що працюють найкраще. Звісно ж, багато що залежить в першу чергу й від практики, тому англійські розмовні клуби й набули такої популярності.

Сьогодні ж пропонуємо вам розглянути ще кілька методів, які, можливо, допоможуть запам’ятовувати нові слова швидше.

  1. Запам’ятайте, які літери в англійських словах можуть не вимовлятися – таких слів досить багато. Запам’ятайте, у яких поєднаннях не читається g (sign, enough), коли на початку слів не вимовляється h або k (hour, knock), і яка з літер не звучить у psychology та усіх, що від нього походять.
  2. Не зайвим буде також вивчити, які з голосних у словах не вимовляються, і в яких випадках. Частіше всього оминаються звуки e й a: several, interesting, vegetable.
  3. Розвивайте звичку вгадувати значення слів з контексту. Якщо ви навчитеся здогадуватися про значення слова по супровідним, це дозволить вам зробити процес читання безперервним, ви зможете більше насолоджуватися текстом, а це сприяє і кращому запам’ятовуванню.
  4. Розрізняйте частини мови. Запам’ятайте одразу, до якої частини мови відноситься те чи інше слово, це допоможе правильно використовувати їх у реченні, а використання нового матеріалу на практиці чудово допомагає його засвоєнню.
  5. Крім частини мови, запам’ятовуйте одразу вимову та написання слів. Друге в англійській часто дається досить складно, тому написанню слід приділяти особливу увагу. Не зайвим буде приділити особливу увагу словам, у яких роблять помилки найчастіше.
  6. Під час вивчення нового, звертайте увагу, як саме вивчене вживається. Деякі слова характерніші для усної мови, інші – для пасивних форм. Іноді трапляються застарілі форми, а зустрічаються і не зовсім цензурні або ввічливі, адже є слова, які можна вживати на адресу дітей, інші передбачені для розмов з колегами, і їх не слід плутати.
  7. Спробуйте запам’ятовувати слова цілими пачками – синонімами та антонімами, водночас розрізняючи найменші відтінки, які вони передають. Це одразу ж збагачує вашу мову, робить її більш образною. Запам’ятовування антонімів також допомагає засвоїти значення слова.
  8. Запам’ятовування того, як створюються зіставні іменники, допомагає легше запам’ятовувати їх. Наприклад, форми noun + noun (living room), noun + verb (haircut), verb + noun (swimming pool), adjective + verb (public speaking) та adjective + noun (software).
  9. Ще один спосіб значно розширити свій лексикон – вивчити типові для англійської суфікси та префікси. У такому випадку, вивчивши одне слово, ви зможете поповнити свій словник одразу кількома утвореними від нього.