Пройти тест онлайн

Як налагодити контакт за допомогою листа

12.04.2017

Писати листи буває складно, а листи англійською – складніше. Втім, на курсах бізнес англійської можна легко навчитись усьому потрібному для успішної ділової комунікації. Ще більш нелегкою задачею є написання листа людині, з якою ви ледве знайомі або давно не спілкувались. Ми пропонуємо кілька порад щодо того, з чого подібні листи слід починати, щоб підвищити вірогідність позитивного відгуку.

Припустимо, ви пишете людині, з якою ледь знайомі. Перш за все, не слід починати свого листа питанням «Remember me?» – не варто завантажувати людину пригадуванням. Також не рекомендується і негативна форма «You probably don’t remember me». Ці речення ще більше підкреслюють ваше досить поверхневе знайомство і ваші наміри щось від людини отримати. Замість цього можна самостійно вказати людині, де саме і при яких обставинах ви бачились – це зекономить їй час та зусилля (що вже непогано). Наприклад, «We met at last year’s conference» – одразу після привітання, звичайно.

Навіть якщо людина має вищий за вас статус і навряд чи вас пам’ятає (наприклад, це – відома особистість чи директор великої компанії), все одно зберігайте досить відкритий та дружній тон. Людина буде вам вдячна, якщо ваш лист буде коротким і ви писатимете «одразу по справі». Це – досить вагома ознака поваги до часу іншої людини. А ось починати можна зі згадки випадку, коли ви цю людину бачили, наприклад, «It was great catching up . . .».

Що ж робити, коли з потрібною вам людиною ви колись спілкувались, проте деякий час не підтримували відносини? Звісно, у цьому випадку не слід питати, чи пам’ятає вас людина. Але не слід і починати листа з вибачень за те, що ви давно не спілкувались – це може бути досить ніяково для вас усіх. Краще знайти дещо спільне для вас обох на сьогодні. Можливо, для цього знадобиться зайти до профілю людини на одній із соцмереж та вивчити його. Зачіпкою можуть бути враження від побаченого напередодні фільму, певний проект або новий інтерес. Бажано, звісно, щоб це якось стосувалося і вашої справи. Втім, можна для початку просто запросити людину на філіжанку чаю або кави листом, що починається із «I see from Facebook that…».