Пройти тест онлайн

Коли писати –able, а коли –ible

25.10.2016

Знайомлячи вас із особливо складними для написання словами, ми згадали, що існує цілий пласт таких, де можна зробити помилку, обираючи між двома схожими закінченнями: -able або -ible. Можливо, було б легше, якби вони надавали різні значення словам, але ні: обидва варіанти вказують на те, що прикметник можна розшифрувати за схемою «able to be…».

Невже щоб не допускати помилок, знадобиться запам’ятовувати величезну кількість слів з цієї категорії? Пропонуємо кілька правил, щоб зробити запам’ятовування легшим. Безумовно, це не замінить вам повноцінних знань, які можна отримати на курсах англійської для дорослих, але наступна підказка може допомогти робити менше помилок у цьому конкретному випадку.

В англійській існує набагато більше слів, які закінчуються на –able, аніж на –ible. Традиційно, якщо відкинути подібне закінчення, можна отримати звичайне слово, наприклад, payable – pay, laughable – laugh. Як варіант, це ж слово при відокремленні від закінчення може опинитися з літерою «е» в кінці, як, наприклад у measurable – measurе, lovable – lovе. У таких випадках найчастіше ставиться –able.

Ще один спосіб точно визначити, що необхідно саме це закінчення – головне слово закінчується літерою «с», яка читається як у слові cow, або літерою «g» як у слові game.

Якщо слово не підходить під ці характеристики, то краще ставити –ible. Втім, потрібно враховувати, що у першому правилі трапляються виключення, і до їх числа потрапляють досить розповсюджені прикметники, наприклад, accessible та collapsible. Такі випадки слід просто запам’ятати.