Пройти тест онлайн

Коли в Україні почнеться 12-річне навчання

12.11.2015

Новий закон «Про освіту», представлений МОН, передбачає перехід на 12-річну освіту для повного середнього рівня. Але перехід буде не різким, а поступовим – не всі учні одразу отримують програму, розраховану на освіту протягом 12 років.

Новий закон розділяє весь період навчання в школі на три етапи. Перші чотири роки, з першого до четвертого класу, діти відвідують початкову школу. Після цього, з п’ятого і до дев’ятого класу, вони переходять на базове навчання або «основну школу». Заключним етапом середньої загальної освіти є старша профільна школа, де навчаються з десятого до дванадцятого класу.

Для кожного з цих рівнів визначений власний термін переходу на нову програму. Першими перейдуть учні початкової школи – вже з 1 вересня 2018 року. Слідом за ними змінять програму для старшої профільної школи – 1 вересня 2019 року. Останніми на нову програму перейдуть учні базової чи основної школи – від 1 вересня 2022 року.

Програма середньої освіти змінюватиметься неодноразово, але в ній завжди присутня іноземна мова, найчастіше – англійська. Для тих, хто бачить цінність навчання ній, є можливість віддати власну дитину на курси англійської для школярів. Водночас для учнів старшої школи передбачена окрема програма – курси англійської для підлітків.