Пройти тест онлайн

Хто частіше помиляється: сови чи жайворонки?

16.10.2016

Чи замислювалися ви, наскільки кількість зроблених вами помилок може залежати від того, «сова» ви чи «жайворонок», а також від часу доби? Дивно, але це справді відіграє свою роль. Якщо вірити даним, зібраним співробітниками блогу Grammarly, різниця справді існує, і чимала.

За кількістю виправлень через сервіс, у електронних листах «жайворонки» роблять в середньому 11.8 помилок на 100 слів, тоді як «сови» припускаються 14,3 помилок на кожні 100 слів, при цьому більше половини з них – просто неправильно написані слова. У соціальних мережах люди дозволяють собі розслабитися, і припускаються ще більшої (майже в три рази) кількості огріхів у написані на кожні 100 слів: «жайворонки» в середньому 34, а «сови» – 41,6. Більш уважно користувачі ставляться до блогів: на кожні 100 слів «жайворонки» робили 5,6 помилок, а «сови» – 9,1. Найграмотніші записи з’являються у період з 13–00 до 17–00.

Розповсюджена помилка для представника будь-якого хронотипу – переплутані слова, але «сови» плутають їх на 66% частіше. При цьому топ-3 переплутаних слів виглядає однаково для всіх: 1) помилкове проставлення або упущення апострофу; 2) too і to; 3) everyday і every day. Крім того, у п’ятірці найчастіших проблем «жайворонків» – there і their, а також than і then. У «сов» завершення п’ятірки виглядає дещо інакше: than і then, а також of і off.

Скоротивши результати, працівники блогу встановили, що «сови» в середньому роблять 17 помилок на 100 слів на письмі, а «жайворонки» – 13,8. Чи означає це, що бути «жайворонком» для грамотності краще? Поки що невідомо. У дослідженні людям той чи інший хронотип приписувався автоматично, передбачаючи, що «жайворонки» будуть частіше писати з 4 і до 8 ранку, а «сови» – з 10 вечора і до 2 ночі. Цілком можливо, що статистику могли трохи псувати дуже невиспані «сови», що вимушені працювати рано вранці, а також вкрай замордовані робочим днем «жайворонки», які отримали можливість висловитися лише пізньої ночі.

Як би там не було, приналежність до того чи іншого хронотипу не рятує від помилок і не є виправданням для них. Щоб не робити їх на письмі, краще тренувати свої вміння, відвідуючи англійські граматичні клуби.