Пройти тест онлайн

МОН буде допомагати визначитися зі спеціальністю

17.09.2016

В Україні більшість підлітків не знають, ким вони хотіли б працювати. За даними, оголошеними радником міністра освіти та науки Олександром Чубатенко, 78% учнів 11 класів українських шкіл не обрали професію, на яку збираються вчитися, а 91% опитуваних громадян України не працюють за спеціальністю, на яку вчилися.

Для вирішення проблеми в МОН збираються запустити проект «Абітурієнт». Це – профорієнтаційна програма, яка дозволить одинадцятикласникам легше визначитися зі спеціальністю, що їм підходитиме. Кожен майбутній випускник зможе пройти три тестування, на основі яких пропонуватимуться найвідповідніші його здібностям професії.

Творці зазначають, що процес не буде занадто складним і не потребуватиме додаткових консультацій, досить буде лише тестів, що входять до програми. Один з них визначає цінності людини, її схильності та сферу інтересів. Другий – рівень інтелекту, засвоювання шкільної програми та IQ. Третій дозволить враховувати особливості особистості, властиві людині риси та характер. Саме на основі цих даних і пропонуватимуться професії, у яких окремий індивідуум зможе себе проявити якнайкраще.

Розробкою програми займається компанія Cleverdia, яка встигла провести власне опитування серед учнів одинадцятих класів. Як виявилося, точно визначились із тим, чим будуть займатися по життю і на кого вчитися, 38% опитуваних. Але стільки ж людей на момент опитування вагалися між кількома варіантами. Ті 24%, що залишилися, зізналися, що зовсім не мають гадки, якій спеціальності надати перевагу. При цьому, якщо 50% опитуваних стверджували, що непогано вивчили особливості обраної ними професії, то абсолютна більшість не була проти дізнатися більше подробиць про неї.

Вже зараз програма «Абітурієнт» проходить перше тестування у окремо обраних навчальних закладах Києва, Київської області та Черкас. Усі школярі, хто висловив бажання, зможуть пройти тестування та отримати власні результати у вересні та жовтні 2016 року.

Але яку б професію ви не обрали, знання англійської для неї не буде зайвим. Для гарних результатів на ЗНО-2017 вже зараз радимо записуватися на курси англійської для підлітків.