Пройти тест онлайн

Мотиваційний лист – чого в ньому не повинно бути

31.10.2015

Після закінчення школи здебільшого молоді люди замислюються про можливість навчання за кордоном. Покращити власні шанси на успішне завершення школи та вступ до будь-якого вузу, де вимагається англійська, допоможуть курси англійської для підлітків. Ну а для тих, кому знадобиться написати мотиваційний лист до університету чи коледжу, ми розповімо, що в мотиваційному листі або personal statement, як його ще називають, може зіпсувати враження про вас.

  1. Велика кількість цитат

Мотиваційний лист – можливість висловити саме ваші думки, розповісти про вас, а не про те, що казав Декарт, Коко Шанель, про що думав Ейнштейн чи Наполеон. Багатьом викладачам не подобаються цитати в листах, а особливо – якщо з них починається текст.

  1. Списки непотрібних фактів

Читати нерелевантні списки просто нудно. Тим, хто буде передивлятися вашу роботу, цікаво, що ви за людина, а не скільки книг ви прочитали чи наскільки багатий у вас досвід роботи. Тому у повне перерахування цього вони просто не будуть вчитуватися. Краще зупинитися на якомусь одному факті, що добре вас характеризує, аніж перераховувати усі свої досягнення.

  1. Шаблонні фрази

Є набір виразів, які використовує чи не кожен. Наприклад, «since I was a child», «I have a thirst for knowledge», а також «the world we live in today» та багато інших. Вишам потрібні яскраві індивідуальності, а використання штампованих реплік перетворює вас на чергового невиразного претендента.

  1. Перебільшення

Декотрі вирази на кшталт «I’m a highly motivated person», «My achievements are vast» та їм подібні звучать надто голосно. Щоби вони не стали пустим звуком, краще забезпечити певні докази того, що у вас є усі причини так стверджувати.

  1. Занадто багато «passion»

Це слово – ще один вбивця оригінальності. Звісно, складно розповідати про захоплення, при цьому не називаючи їх так, але намагайтеся не використовувати це слово занадто часто. А ще краще – не вживайте зовсім. Викладачі часто жаліються на те, що вже втомилися від нього.

  1. Зарозумілі слова

Не слід писати фраз, яких ви б ні за що не сказали у разі особистої бесіди – вони виглядають так же неприродньо та фальшиво. Гірше використовування зарозумілих слів – лише використання їх не до речі.

  1. Брехня та маленька брехня

Не варто сподіватися скопіювати чужі думки – UCAS сканує всі тексти, легко виявляючи плагіат. Із брехнею та перебільшеннями все складніше. Будьте готові, що про все, що ви напишете у мотиваційному листі, вас ще будуть питати в деталях. І якщо зловлять на брехні, то шлях до вузу буде закритий. Так що краще не пишіть про те, чого не робили, не читали чи де не брали участь.

  1. Гумор

Звісно, гумор – чудовий спосіб виділитися серед інших кандидатів. Але це – дуже ризикований крок. Оскільки ніхто не гарантує, що у тих викладачів, які читатимуть ваш лист, буде таке ж відмінне почуття гумору, що й у вас.

  1. Виправдування

Краще не писати про те, чого ви не досягли, і, тим більше, не писати пояснювальну записку з цього приводу – це виглядає як жалюгідне виправдування. Пишіть краще про позитивний досвід.

  1. Зайве

Усе, що ви пишете, повинно стосуватися справи, підкріплювати думку, яку ви намагаєтеся висловити. Кількість слів обмежена – тому не слід вказувати зайві факти.