Пройти тест онлайн

Наскільки вигідно вчити іноземні мови

17.07.2016

Про те, що дає знання англійської, може розповісти будь-хто, кому було відмовлено у прийомі на гарну роботу через відсутність цих самих знань. Тим не менше, багато хто замислюється, що дає володіння мовами, і чи велика від них вигода.

Деякі не просто замислюються, але й намагаються підрахувати. Наприклад, фахівці подкасту Freakonomics вирішили підрахувати, який відсоток повернення інвестицій – наскільки вкладені у вивчення мов час, гроші та зусилля збільшують доходи. І результати виявилися невтішними для поліглотів: згідно з дослідженням, знання іноземної мови збільшує зарплатню «аж» на 2%. Виходить, вчити мови невигідно?

Не зовсім, відповідає фахівець The Economist, що розібрав це дослідження і виявив, що так, збільшення зарплатні виходить усього на 2%, але на 2% на рік. А враховуючи інші бонуси, до пенсії можна очікувати чималу прибавку лише на основі власних знань.

Розглядалися також найпопулярніші світові мови для вивчення (окрім англійської, яка для авторів є рідною), і виявилося, що найменш вигідним з популярних є вивчення іспанської, трохи більше середнього бонусу дає французька, а найбільше вигоди приносить вивчення німецької.

Все ж, виявляється, що освоєння іноземних мови приносить свої вигоди, навіть якщо розглядати це лише з економічної точки зору. Але ж є і плюси, які не підрахувати: нові можливості, новий досвід, нові знайомі та приємні подорожі. До того ж, слід враховувати, що дослідники – носії англійської, однієї з найпопулярніших мов світу, для них її знання – очевидне. А ось для вихідців з країн, де англійська не є «корінною», вивчення саме її приносить набагато більше вигоди, аніж інших популярних мов. Не дивно, що все більше співвітчизників прагнуть потрапити на гарні курси англійської.