Пройти тест онлайн

Нові слова 2016-го, продовження

18.12.2016

Пропонуємо поновити вивчення слів, за популярність яких нам слід подякувати вже майже минулому 2016 року, а також Оксфордському словникові, який саме в цьому році додав ці вирази до свого переліку. Їх корисно знати тим, хто активно спілкується у мережі, ну а для тих, кому не вистачає «живого» спілкування та практики англійської, існують англійські розмовні клуби.

Adulting

Іменник, який використовується для опису поведінки, яка властива відповідальним дорослим, особливо що стосується повсякденних необхідних задач. Мілленіали полюбляють використовувати це слово в іронічних текстах. Загалом, воно виникало то тут, то там, ще у ХХ сторіччі, проте його значення було мінливим. У затвердженій же ролі його почали використовувати у соціальних мережах з 2008 року.

Chatbot

Програма, як здатна приймати участь та підтримувати розмови з людьми у інтернеті. Інша її назва – chatterbot. Саме слово використовувалося у цьому значенні ще з 1990-х, коли почали створюватися перші програми-емулятори розмов. Але особливу популярність воно здобуло після випуску компанією Microsoft чатбота Tay для Twitter у березні 2016. Програму дуже швидко довелося відкликати, оскільки вона почала генерувати досить образливі твердження, але цікавість до подібних винаходів тільки посилилася, як і частіше став використовуватися термін.

Glass cliff

Цей вираз народився на світ після обговорення гучної публікації в The Times про те, що британські компанії, які очолюють жінки, почали втрачати свої ціни на біржі, у той час як акції тих, які очолювали чоловіки, зростали. Автор говорила про glass ceiling – проблему та перешкоду, яку не можна побачити, проте вона існує, і з якою стикаються жінки.

Александер Хаслам та Мішель Райан не погодилися з автором, підкреслюючи, що цілком можливо, що жінок легше підпускають «до керма» ризикованих проектів та таких, що зазнає аварії. З обговорення із автором статті у них народився ємніший для ситуації термін glass cliff – коли жінок та представників меншин призначають на провідні позиції саме у випадках дуже ризикованих затій із високим ризиком невдачі.

Alt-right

Ідеологічне угрупування із США, для якого характерні вкрай консервативні та реакційні точки зору, заперечення розповсюджених політичних поглядів. Вони часто використовують онлайн-медіа, щоб розповсюдити контент заздалегідь суперечливого змісту. У цьому поєднанні частина alt розшифровується не традиційно, як alternative, а як «Anarchists, Lunaics, and Terrorists».

Woke

Таким прикметником у США неформально називають тих, хто відноситься із пильністю до проявів несправедливості у суспільстві, особливо до расизму.