Пройти тест онлайн

Нові слова у екології

18.08.2017

Нинішні кліматичні зміни настільки непокоять людство, що все більше з’являється небайдужих до екологічних питань. Відповідно, з’являються також і нові терміни, що набули такого вжитку, що вже занесені до Оксфордського словника, і відтепер ними можна похизуватись, наприклад, на зустрічах англійських розмовних клубів.

Про саму екологію знають вже навіть і школярі, а от про такий її різновид як агроекологія (agroecology), чули ще не усі. Втім, про значення цього терміну досить легко здогадатись, якщо пильно придивитись до його складників: це застосування екологічних принципів у сільськогосподарських системах. Одним із вдалих прикладів подібного явища може стати так зване вертикальне насадження або vertical farming. Воно дозволяє отримати більше врожаю на досить обмежених ділянках за рахунок багаторівневої системи.

Ще одне цікаве та новітнє слово – екокоридор. Втім, ви його, певне, вже бачили на фотографіях, коли над автобаном проходить такий собі зелений місток для переходу тварин між частинами дикої природи, що були розділені дорогою. Ось така частка у вигляді дороги, що поєднує дві системи, що були б без цього коридору несуміжними, і є екокоридором.

Певне, такі рішення допоможуть зберегти певні цікаві види, які б у іншому випадку могли б вимерти, як це зробили Denisovans. Рештки Денисовських людей були знайдені у 2008 році у Денисовій печері у Алтайських горах. Цей різновид пралюдини вимер, хоча й на протязі свого існування ці люди схрещувалися із неандертальцями та кроманьйонцями, таким чином, вони встигли передати частку свого генома сучасним людям.

А нині вже сучасні люди прагнуть самостійно розробляти гени, і для цього навіть з’явився окремий термін: gene editing або genome editing. За допомогою сучасних технологій вже сьогодні можна видаляти, заміщувати та додавати елементи у послідовності ДНК, створюючи бажаний результат.