Пройти тест онлайн

Що не слід обговорювати

12.08.2017

Для тих, хто регулярно відвідує англійські розмовні клуби, не складно розпочати приємну бесіду із носієм мови. Зазвичай спілкування починається з так званих small talks –  розмов на різні абстрактны теми. Це досить приємне явище, проте є теми, яких не слід зачіпати під час бесіди.

Наприклад, люди залюбки говорять про себе, про свої стосунки та родину, але дуже неввічливо питати, коли саме людина збирається оформлювати свої стосунки офіційно. Це може бути досить болюче питання, що не потребує втручання ззовні.

Ще одна тема, якої слід уникати – планування родини. Адже бувають різні ситуації. Хтось не хоче дітлахів взагалі, але не має пояснювати свій вибір кожному зустрічному. У когось може просто не виходити завагітніти. А хтось може під час бесіди вже бути при надії, але не бажати про це розмовляти.

Взагалі вся тема дітей та вагітності досить слизька. Тому ніколи не питайте жінку, чи вагітна вона, бо в неї можуть просто бути проблеми із фігурою. З тої ж причини не слід питати вагітну, чи носить вона двійнят.

Неприпустимими є питання накшталт «Коли ви плануєте другу дитину», «А ваш партнер щасливий з приводу вагітності?» або «О, у вас дівчинка? А ви хотіли хлопчика, так?» І звісно, слід уникати питань особистого вибору (грудне/штучне вигодовування, природні пологи/Кесарів розтин) , якщо сам співбесідник не має очевидного наміру з вами це обговорювати.

Проте не лише сімейне особисте може бути табу, цього достатньо і в професійному сенсі. Наприклад, не слід питати, чи подобається людині її робота, бо якщо ні, може бути незручно усім. Зазвичай видно, коли людина закохана у власну справу, та якщо ви бажаєте переконатись, краще спитайте, над чим працює ваш співбесідник.

Неприємними можуть бути питання щодо довгострокових проектів, накшталт докторської, книги або підприємництва, оскільки така цікавість легко може виглядати своєрідним контролем. Якщо вам дуже хочеться про це поговорити, краще згадайте останнє, що ви чули або що вам повідомив про ці справи співбесідник, і ставте питання щодо цього.

Досить делікатною темою є пошук роботи, особливо – якщо він триває вже досить довго. У таких випадках люди часто  почуваються незатребуваними. Ще гірше можна зробити, якщо давати «корисні поради» щодо того, як швидше знайти працю мрії. Краще просто спитайте, що саме людина шукає, яку роботу.

Що стосується усіх інших тем, можна перевіряти простим способом: спершу поставити те саме питання собі і відслідкувати свої емоції. Якщо відповідати не дуже хочеться, то краще промовчати.