Пройти тест онлайн

Особливості роботи за кордоном

30.09.2017

Нелегко отримати роботу за кордоном, адже для цього необхідно як мінімум опанувати ділову англійську, добре себе зарекомендувати у якості спеціаліста, а також подолати велику купу паперових питань.  Проте і на цьому труднощі не кінчаються, адже ще стільки аспектів потрібно врахувати, щоб успішно асимілюватися. А ось що саме слід враховувати в першу чергу, ми і розповімо сьогодні.

По-перше, слід переконатися, що ваш роботодавець – справді сумлінний, а такий потурбується про те, щоб новий працівник вчасно отримав відповідну візу, переїхав без проблем та мав нагоду зручно влаштуватися на новому місці. Такі можуть сплатити за переїзд, перевезення речей, послуги ріелтора, і навіть допоможуть із пошуком роботи для дружини або чоловіка.

По-друге, слід враховувати звичаї, котрі властиві новому місцю проживання та компанії. Наприклад, якщо у Великобританії працівники зазвичай мають 25 днів відпустки, то їх може чекати несподіванка у США, де робітники отримують 12–15. Свої особливості можуть бути також і зі сплатою податків, а також із іншими офіційними процедурами. Наприклад, якщо ми звикли попереджати роботодавця про свій намір звільнитися за два тижні, то в деяких містах Європи про це повідомляють за три місяці. Крім того, слід враховувати свій вид візи, адже деякі робочі візи не дозволяють змінювати компанію, і одразу після звільнення ви маєте залишити країну, а не шукати нову роботу.

По-третє, слід враховувати і різноманітні труднощі, із якими можна зіткнутися на новому місці. Наприклад, певні банки вкрай неохоче кредитують приїжджих, а у деяких країнах майже неможливо трудовому мігранту отримати кредит. У цілому, як мінімум, слід вивчити можливості обслуговування у місцевих банках та передбачити свої фінансові потреби та способи їх вирішення заздалегідь уже із врахуванням цієї інформації.

Допомогти із влаштуванням на новому місці та злиттям із новим життям можуть ті, хто вже знайомий із труднощами, з якими ви тільки маєте зіткнутися, і вже подолав їх – такі ж іммігранти. Зазвичай у кожної країни та міста існують інтернет-форуми емігрантів з певних країн, де люди обмінюються досвідом. Крім того, дуже корисно зібрати усі можливі знайомства на новому місці, нехай навіть дуже віддалені – друзі друзів або далеких родичів.

Навіть якщо ви приїжджаєте до країни працювати, вам навряд чи вдасться уникнути особливостей місцевої культури, тому можна заздалегідь познайомитися із місцевою поп-культурою, сленгом, особливостями використання місцевого транспорту. Звикати доведеться навіть до особливостей вимови, акценту, локального гумору.

І звісно, слід готуватися дуже заздалегідь, і це стосується як паперових питань, наприклад, візи, так і планування переїзду, і пакування речей. Краще не брати із собою забагато речей, а пакувати лише необхідне: на місці усе інше може виявитися зайвим, і воно буде лише займати місце у новій оселі.