Пройти тест онлайн

Підписаний закон про освіту

10.09.2017

У другому читанні 255 парламентарів підписали законопроект «Про освіту». А це означає, що в Україні буде введене 12-річне навчання: з 1 вересня 2018 року воно почнеться для початкової та профільної середньої освіти, а з 1 вересня 2022 року і базова середня освіта перейде на нову програму. На потреби освіти буде виділятися сума у обсязі 7% ВВП, а для регулювання питань та пильнування за реалізацією права громадян на освіту буде створена посада омбудсмена.

ЗНО стане обов’язковим не лише для випускників старших шкіл: ті, хто закінчує середню школу (9 класи), також будуть складати незалежні екзамени. Які саме предмети будуть ними складатися, вирішить МОН.

Багато що зміниться і для викладачів: із 2018 року їх оклад становитиме 3 мінімальні зарплатні, а кожні 5 років вони проходитимуть сертифікацію, що буде визначати їх категорію. Передбачено, що чим вища категорія вчителя, тим більше він буде отримувати: по 10% надбавки за кожну наступну щаблю. Крім того, кожен викладач, що проходив сертифікацію, отримуватиме ще на 20% більше щомісяця, поки сертифікат буде дійсним (5 років).