Пройти тест онлайн

Найпопулярніші помилки у 2017

5.02.2018

Це раніше могли зустрічати виключно по одягу. А зараз, коли ми іноді навіть гадки не маємо, як виглядає наш співбесідник, якщо спілкуємося електронною поштою, візитною карткою стає наша мова. І справляти враження, і підтримувати певний образ допомагає послідовне викладення думок та грамотність. Для цих цілей багато хто відвідує англійські граматичні клуби, адже із англійською набагато складніше, аніж з рідною мовою.

Сьогодні ж пропонуємо переглянути ТОП-15 найрозповсюдженіших помилок, які тільки робили люди під час листування електронною поштою. Цю статистику зібрав додаток Grammarly. Принаймні, подібний список може підказати, на що слід звертати увагу у першу чергу.

  1. Неправильне написання слів. Безумовно, цей пункт перемагає, і з великою перевагою. Адже і писати за допомогою екранної клавіатури телефону буває складно, і далеко не завжди ми точно пам’ятаємо, як пишеться те чи інше слово.
  2. Багаторазове використання одних і тих же слів. Дуже помітно, коли у тексті багато повторів. При можливості, використовуйте синоніми.
  3. Вживання надто загальних слів. Це може і зовсім не скидатися на помилку, проте якщо використовувати дуже загальні, неспецифічні терміни, речення втрачають свою яскравість, насиченість, стають неінформативними. Приклади подібних слів: nice, good, greatly та awesome.
  4. Невірно написані власні імена та назви. Одна справа – випадково неправильно написати назву міста. Зовсім інша – зробити помилку в імені людини, з якою працюєте, вона може дуже образитися.
  5. Перше слово, написане з маленької літери. Іноді люди просто забувають використовувати базові правила граматики та пунктуації при листуванні, вважаючи, що це не настільки важливо. Але ж ні.
  6. Використання пасиву там, де можна використати активну форму. Взагалі, саме по собі використання пасиву не є помилкою, але у багатьох випадках воно зайве, робить речення складнішим, заплутаним і менш виразним. Слід враховувати, що у кожного правила є виняток, отож іноді пасивна форма просто необхідна і сприймається краще.
  7. Незастосування коми перед сполучником. Використання серійної коми або, як її ще називають, оксфордської, у багатьох випадках дозволяє уникнути невірного трактування змісту речення. І хоча ставити кому перед сполучником багатьом з нас здається неприроднім, але це одна із найбільш розповсюджених помилок пунктуації.
  8. Відсутність крапки у кінці речення. Багато хто вже настільки звик, що при обміні повідомленнями крапка може бути сприйнятою співбесідником як знак незадоволення або навіть агресії, що застосовує це «правило» для електронної пошти. Але це зовсім різні речі.
  9. Власні імена, написані з маленької літери. Іноді у цьому питанні досить складно розібратися, особливо коли мова йде про родичів, тому це питання ми залишаємо для розбору із подробицями.
  10. Використання порожніх фраз. Деякі «крилаті вирази» вже давно перетворилися у неживі канцеляризми, яких слід позбутися, оскільки вони не насичують речення новими значеннями, але роблять письмо більш громіздким. Це такі фрази, на кшталт “As a matter of fact” та їй подібні.
  11. Цифри замість числівників. У англійській мові не завжди можна вільно замінювати числівники просто цифрами, це може бути помилкою, тому слід зважати на обставини.
  12. Незрозумілий антецедент. Таке трапляється, коли ви використовуєте, наприклад, займенник, але із самого речення не зрозуміло, до кого із вищезгаданих осіб він відноситься.
  13. Comma Splice, що виникає у випадках, коли поєднуються два незалежні речення у одному, але розділяються лише однією комою, без сполучника. У такому випадку не завжди зрозумілий зв’язок, за яким ці речення об’єднані, і це вважається помилкою.
  14. Відсутність коми після вступної частини речення.
  15. Надмірна кількість слів. Занадто довгі речення і тяжко сприймати читачу, адже вони стають нуднуватими, і створюють труднощі самому автору, адже у всіх цих конструкціях ще потрібно правильно розставити розділові знаки та узгодити усі частини між собою.