Пройти тест онлайн

Останні зміни перед вступною кампанією

21.05.2016

Поки закінчився перший етап ЗНО-2016, продовжуються зміни в освітній системі України. Зокрема, МОН відмінило вступ до вишів на позаконкурсній основі. Інна Совсун, замісник міністра освіти, так пояснила цей хід: позаконкурсний вступ суперечить одному з пунктів Конституції, зокрема, праву на вступ до українських вишів на конкурсній основі.

Тепер усі охочі будуть вступати на конкурсній основі, за результатами ЗНО. Не за результатами ЗНО будуть вступати лише особи, які не можуть складати ЗНО з фізичних причин, діти-сироти та учасники бойових дій, захисники територіальної цілісності України.

Водночас, до Міністерства економічного розвитку та торгівлі вже було подано прощення про скорочення у 2016 році об’єму держзамовлення на 10,8%. Інна Совсун відмітила, що скорочення обумовлене природніми демографічними причинами. Втім, в 2015 році держзамовлення також було зменшене до 245 514 студентів, але тоді це пояснювалося політичною ситуацією у країні.

Скорочення держзамовлення, відмітила замісник міністра, відбудеться за рахунок місць з суспільно-гуманітарних напрямів, а от запроси на інженерно-технічні спеціальності залишаться у повному об’ємі.

Значно підвищити свої шанси скласти ЗНО майбутні випускники можуть вже зараз, відправившись на курси англійської для підлітків.