Пройти тест онлайн

З 2019 починається сертифікація вчителів початкових класів

С 2019 начинается сертификация учителей младшей школы
8.01.2019

Саме в нинішньому році в 1 тисячі викладачів початкових класів буде можливість пройти сертифікацію. Ця процедура не обов’язкова, добровільна, проте дозволяє отримати 20% надбавку до зарплатні в разі успішного проходження. Реєстрація на сертифікацію вчителів молодших класів починається з 15 січня 2019 і триватиме до кінця місяця. Єдина умова участі – стаж роботи не менше 2 років.

Проходження сертифікації розбито на три етапи:

  1. Аналіз практичної роботи викладача, який будують проводити мінімум двоє випадково обраних працівника освітньої сфери (викладачі, тренери НУШ тощо). Учитель отримає попередження про візит комісії на електронну пошту мінімум затри дні. Візит такий буде проводитися один раз. І слід враховувати, що «репетиція» уроку є приводом для позбавлення викладача сертифіката. Цей етап може проводитися із середини лютого до кінця 2018/2019 навчального року або з вересня до жовтня 2019.
  2. ЗНО для викладачів, яке проводить УЦОЯО. Проводиться в період шкільних осінніх канікул 2019 року.
  3. Завантаження на файлообмінний сайт електронного портфоліо викладача: заповненої анкети самооцінювання та опису власного заняття (освітня програма, предмет, мета, тема, методичне забезпечення, можливо, відеофрагмент уроку), а також, за бажанням, додаткові матеріали. Усе це потрібно підготувати та завантажити до 1 серпня 2019 року.

 

Для першого та другого етапу спеціальна комісія визначить порогові бали. Водночас, навіть якщо викладач не подолав пороговий бал із практичної роботи, за результатами вивчення електронного портфоліо він або вона однаково можуть отримати сертифікат. А ось якщо він пропустив один із цих етапів, то сертифікат такому учаснику не дають, хоча «провал» і не призводить до яких-небудь негативних наслідків.

А ось для тих, хто пройшов, надається не лише надбавка 20% до зарплатні, але і присвоюється наступна кваліфікаційна категорія або підтверджується вже наявна найвища. А ще це зараховується як позачергове (або чергове) проходження атестації.