Пройти тест онлайн

Сертифікувати викладачів почнуть з 2019 року

24.12.2017

У МОН вже давно розповідають про плани вводу системи добровільної сертифікації для вчителів в Україні. Досягти цього планують за рахунок введення надбавок до заробітної платні тим, хто успішно складе спеціально розроблене тестування. Високими зарплатами міністерство планує долучати і молодих людей, випускників педагогічних вузів, і мотивувати тих, хто вже працює педагогом, підвищувати власну кваліфікацію.

Вже зараз із анонімних джерел надходять дані, що лише невеликий відсоток вчителів зміг скласти ЗНО на 10–12 балів, а це – велика проблема для українських шкіл. Крім того, що вчитель повинен мати необхідні знання на високому рівні, він ще й повинен вміти володіти засобами та методиками навчання цим знанням. Адже можна бути гарним спеціалістом, проте не вміти доносити свої думки до інших. Тому зовнішнє оцінювання для вчителів планується робити одразу з декількох важливих параметрів.

Втім, механізм сертифікації поки що знаходиться лише на стадії розробки. Він повинен бути допрацьований та сформульований до кінця 2018 року, згідно плану МОН. А власне практична сертифікація викладачів розпочнеться не раніше 2019 року.