Пройти тест онлайн

Як виглядає український вчитель

30.06.2017

Вже мину навчальний рік, а HeadHunter.UA вирішили дізнатись, як виглядає типовий вчитель. Для цього ресурс провів опитування щодо класних керівників дітей відвідувачів порталу. Статистика виявилась досить цікавою, тож її розповсюдило навіть МОН на власній сторінці у Facebook.

Більшість вчителів (94%) – жінки. При чому, як виявилося, найрозповсюдженіша вікова категорія для класних керівників – 36–45 років (таких 40%). Хоча досить часто (30%) зустрічаються і старші люди. А от менше усього – лише 6% – особи молодше 25 років. При цьому більшість викладачів (81%) були у шлюбі, 2% – мали неофіційно оформлені стосунки, інші ж були незаміжні та неодружені.

Щодо середньостатистичної статури, то вона дуже відрізняється для жінок та чоловіків. Так, найбільше серед жінок тих, кого змальовують як «у тілі» (42%), ще 30% – стрункі, а 17% – худорляві. Зайвою вагою страждає, за статистикою, лише 7% вчительок, а менше усього викладачок, що відрізняються спортивною статурою – всього 4%.

А ось серед чоловіків однаково багато (29%) струнких та спортивних. Досить часто викладачі худорляві (21%). А ось із зайвою вагою та «в тілі» зустрічаються зрідка (14% та 7% відповідно).

Щодо волосся, то вчительки надають перевагу волоссю середньої довжини (35%) та коротким зачіскам (32%). Ще 20% оформлюють своє довге волосся у зачіску, а 13% ходять із розпущеним. При цьому серед викладачок однаково (32%) шатенок та брюнеток. Досить розповсюджені і блондинки (27%), і лише 8% мають волосся рудого кольору.

Викладачі-чоловіки у 36% випадків – лисі. Серед тих, хто має волосся, більшість складають шатени (50%), багато брюнетів (33%), блондини зустрічаються зрідка (17%), а рудих і зовсім не виявилося.

Більшість вчителів (43% чоловіків та 63% жінок) надають перевагу діловому стилю у одязі, проте популярний (хоча і набагато менше) також і smart casual (36% чоловіків і 17% жінок). Вчительки більш схильні до експериментів із поєднанням різних елементів (17%) – лише 7% викладачів-чоловіків вдаються до такого. Вони більш схильні до спортивного стилю (14%), а для жінок це не дуже характерно (3%).

Найбільш популярним викладацьким аксесуаром стали сумки (46%), часто можна побачити також окуляри (41%), обручки (34%) та годинники (30%). Всього 18% користуються шарфами та хустинками, 12% ходять із портфелем, і лише 2% надягають краватку. При цьому вчителі мають у 61% випадків охайний вигляд. Ще про 34% викладачів було сказано, що вони слідкують за зовнішністю (мають зачіску та манікюр, стильний одяг), а 7% – настандартну зовнішність (пірсинг, татуювання або незвичний колір волосся, наприклад). Лише про 4% класних керівників було сказано, що вони мають недоглянутий вигляд.

Отож, більшість викладачів (63%) досить задоволені собою. Втім, абсолютно задоволених собою значно менше – всього 17%, тоді як скоріше невдоволених – 18%. І лише 2% абсолютно незадоволені собою.

Українські вчителі у переважній більшості мають досить приємні риси характеру: про 54% було сказано, що вони – товариські та відповідальні, 49% було описано як тактовних, 43 – охайних. Багато знайшлося працьовитих (37%) та впевнених у собі (24%). А ось скромних (16%), бережливих (11%), щедрих (10%) та самокритичних (8%) – значно менше. Лише деякі із класних керівників виявилися гордовитими (7%), самозакоханими (6%) та грубими (5%).

Добре, коли можна обрати, хто буде  навчати вашу дитину. Наприклад, на наших курсах англійської для дітей викладають виключно приємні та цікаві викладачі, що мають неабиякий досвід та вміють працювати із молодшою аудиторією.