Пройти тест онлайн

Україна на крок ближче до 12-річної школи

9.10.2016

Перший крок назустріч 12-річному отриманню повної середньої освіти зроблений: Верховна Рада прийняла у першому читанні законопроект №3491-д. Якщо закон буде схвалений, то майбутнім школярам належить у початковій школі проводити 4 роки, 5 років – у середній (середня базова освіта), і ще 3 роки відводиться на отримання академічної або профільної совіти на вибір.

Випускники старшої та середньої школи складатимуть державну підсумкову атестацію у вигляді ЗНО, а ті, хто закінчує молодші класи, писатимуть контрольну, але виключно з метою моніторингу.

Перехід на нову програму не буде моментальним: молодші та старші класи зможуть почати навчатися за новими програмами у 2018-2019 навчальному році, а середня школа перейде на новий лад з 1 вересня 2022 року.

Закон несе зміни і для викладачів: згідно до нього, вчителі отримуватимуть не менше трьох мінімальних зарплат. А ті, хто проходитимуть добровільну сертифікацію, не лише зможуть отримати сертифікат на педагогічну діяльність терміном на 5 років, але і на той же самий час отримуватимуть разом з зарплатнею ще 20% щомісячно.

Серед пунктів нового закону – створення посади освітнього омбудсмена, який слідкуватиме за дотриманням прав людини на освіту та розглядатиме скарги щодо порушення цих прав.

Закон передбачає виділення асигнацій на освіту у розмірі 7% ВВП України.

Чи буде прийнятий закон, чи ні, буде він забезпечувати гарну освіту школярам, чи ні, поки що не зрозуміло. Але чудові мовні знання їм можна забезпечити вже зараз, відправивши на курси англійської для дітей.