Пройти тест онлайн

Українські молодші школи навчаються за новими правилами

6.09.2016

Вже з початку нового навчального року (2016/2017) в українських молодших школах почнуть діяти нові правила, закріплені наказами МОН. Зміни очікують також середню та старшу школи, але не раніше 2018 року, а поки що систему шкільної освіти будуть змінювати, починаючи з найменших. Пропонуємо ознайомитися з основними змінами.

Дуже багато уваги нині приділяється системі оцінювання, яка, за задумкою міністерства, більше не буде предметом маніпулювання батьками. Як і нині, першокласники не будуть отримувати оцінки взагалі, а роботу старших курсів молодшої школи будуть оцінювати у вигляді балів далеко не з усіх предметів. Крім того, ці результати будуть відомі лише викладачу, самому учню та його батькам, і більше нікому. Публічно оцінки не розголошуватимуться.

Крім того, було переглянуте ставлення до виправлень з тією ж метою – знизити тиск на дітей. Тому вчителі більше не будуть користуватися червоною пастою при перевірці робот. Більш того, перші класи будуть писати не ручками, а олівцями, що дає можливість легше виправляти помилки. З часом, коли діти освоються, вони перейдуть на ручки, але дуже обережно виправлене ручкою тепер не буде ставати приводом для зниження оцінки.

Для зниження тиску на дітей кількість домашніх робіт знижається: у першокласників їх не буде взагалі, а у подальшому завдання не будуть займати занадто багато вільного часу дитини. Економлять час дітей і на заняттях: відміняється обов’язкова вичитка предметів за годинами, що дозволить викладачам більш глибоко підлаштуватися під власних учнів. Якщо всі в класі встигли засвоїти матеріал, то час, що залишився, буде приділений іншим питанням, а не повторенню знову й знову, тому що відведена певна кількість годин на певне питання.

Найбільше резонансу викликало спрощення програм з деяких предметів. Не так багато обурювалися тому, що відтепер не потрібно буде розбирати речення за графічними схемами або читати на швидкість (наголос буде зроблений на правильність мови і засвоєння прочитаного). Але деякі батьки не оцінили відміну обов’язкового знання на пам’ять таблиці множення та ділення для перших і других класів.

Зміни торкнулися й занять з англійської: тепер у молодшій школі будуть менше уваги приділяти письму і більше – розмовній мові. Наскільки ефективними виявляться нововведення поки що сказати складно, але якщо вам хочеться дати найкращі знання своїм дітям, ви завжди можете відправити їх на курси англійської для дітей.