Пройти тест онлайн

Українським студентам заморозять стипендії

27.12.2015

Заступник міністра освіти та науки України Інна Совсун у телепередачі «Сніданок з 1+1» розповіла про те, як МОН планує вирішувати проблему нестачі фінансування. Справа в тому, що на освіту в бюджеті передбачено 11 млрд гривень, 5 з яких виплачуватимуться у вигляді стипендії студентам. З 1 вересня 2015 року уряд вже підвищував стипендії для соціально незахищених категорій населення. Якщо в 2016 році стипендію підвищать, то прийдеться урізати зарплати викладачам, стверджує заступниця міністра. Тому в новому році стипендії будуть заморожені.

На даний момент стипендія для тих, хто навчається у профтехучилищах, становить 311 грн на місяць, а для тих, хто вчиться у вузах першої та другої ступенів акредитації за умови отримання рівня молодшого спеціаліста або бакалавра – 622 гривні на місяць. Студенти навчальних закладів третього та четвертого рівнів акредитації за рівнями бакалаврів, спеціалістів і магістрів, отримують 825 гривень на місяць.

Окрім того, для тих студентів, хто потрапляє до категорії соціально-незахищених (діти-сироти, діти, позбавлені батьківської опіки або під час навчання у віці від 18 до 23 років, позбавлені батьків), установлені підвищені стипендії. Такі студенти в ПТУ отримують 961 гривню на місяць, а студенти вишів – 1989 грн на місяць.

Підвищити власні шанси вступити до вишів своєї мрії можна, відвідуючи курси англійської для підлітків, які заодно підготують до державних іспитів і зовнішнього незалежного оцінювання з цієї ж дисципліни.