Пройти тест онлайн

В яких професіях важлива англійська мова

24.12.2015

Незважаючи на те, що 2016 рік в Україні був офіційно оголошений роком англійської мови, далеко не всі громадяни усвідомлюють необхідність її вивчення, навіть коли справа стосується роботи. Кар’єрний портал rabota.ua провів дослідження, в рамках яких визначалося, як часто та де потрібна англійська мова, і наскільки ці знання впливають на рівень зарплатні.

Як не дивно, найчастіше вимоги знань англійської зустрічаються в області IT – у 26% вакансій вказана необхідність таких знань. Друге місце обіймає галузь клієнт-менеджменту та продажу – тут вимоги англійської зустрічаються у 10% вакансій, а третю за частотою щаблину обіймає маркетинг, реклама та PR, де в 8% об’яв вказані знання англійської.

Цікавим виглядає також перелік регіонів України, для яких найхарактерніша вимога знань іноземних і, зокрема, англійської мови. Перше місце займає робота за кордоном – 35% вакансій. Але друге місце отримала не, як можна було припустити, Київська, а Львівська область – 19%. Київську вона обійшла всього на 1% – у 18% вакансій для Київської області вказана вимога знання англійської. Досить часто (16%) шукають кандидатів зі знаннями англійської і в Харківській області.

Можна поставити собі питання, якщо такі вимоги до знань зустрічаються не так часто, чи є необхідність вкладатися в курси англійської? Як показало дослідження, різниця в заробітних платах з лишком покриває подібні збитки як часу, так і фінансів. Наприклад, набагато більше – вшестеро – отримає охоронець зі знанням англійської. Фармацевт, який володіє мовою, зможе претендувати на потроєну звичайну зарплатню. Не так сильно – вдвічі – зростає зарплатня програміста зі знанням англійської в порівнянні з колегою, який не володіє мовами.

Тому, навіть якщо вимоги таких знань зустрічаються далеко не у всіх вакансіях, вони дають реальні, у тому числі – фінансові переваги. Вкладатися в знання, наприклад, у курси ділової англійської – вигідно.