Пройти тест онлайн

Вища освіта продовжує життя

4.12.2015

Звісно ж, вища освіта не захищає від нещасних випадків, але статистика Організації економічного співробітництва та розвитку демонструє, що люди, які отримали таку освіту, в середньому живуть довше ніж ті, хто закінчив лише середню загальноосвітню школу. Ці дослідження разом із уточненнями даних щодо тривалості життя в різних країнах були опубліковані в докладі організації, яка має назву Health at a Glance 2015.

Загалом, рівень освіти більше впливає на тривалість життя чоловіків, аніж жінок. Якщо середня різниця тривалості життя чоловіка з вищою та чоловіка з середньою освітою складає 8 років, то для жінок ця різниця становить всього 4 роки. Науковці пов’язують такий розрив у тому числі з тим, що, за статистикою, найосвіченіші люди схильні менше вживати спиртне та відмовлятися від куріння.

Втім, показники змінюються, залежно від країни проживання. Найразючіший контраст у чоловіків у цьому аспекті зафіксували в Чехії – різниця в 18 років. Велику різницю у чоловіків дослідники зафіксували в Естонії (15 років), а також Болгарії (12 років). Найменше впливу освіта має на життя чоловічої статі у Швеції, Португалії та Італії – усього 4 роки.

Для жінок найбільший контраст спостерігався в Естонії – різниця тривалості життя у 8 років. Досить великий розрив демонструють мешканці Болгарії (5,5 років), а також Чехії (5 років), А ось у Швейцарії різниця склала 3 роки, тоді як в Італії та Португалії – і зовсім 2 роки.

Додаткова освіта не лише подовжує життя, але й робить його цікавішим, насиченішим, забезпечує нові можливості. Водночас, починати ніколи не пізно – у нас є курси англійської для дорослих, для підлітків і для дітей, а також корпоративне навчання англійській.