Пройти тест онлайн

Майже 80 тисяч вступників отримали рекомендації до зарахування на бюджет

Майже 80 тисяч вступників отримали рекомендації до зарахування на бюджет
7.08.2023

Випускникам, які подавали заяви на вступ до вищих навчальних закладів України, вже погодили навчання на бюджетній формі.

У МОН повідомляють, що можливість здобути освіту коштом  держави отримали 78 680 тисяч вступників. Йдеться про тих, хто закінчив школу або ж тих, хто отримав дипломи фахового молодшого бакалавра, молодшого бакалавра та молодшого спеціаліста.

Як дізнатись про отримання рекомендації?

Наявність рекомендації перегляньте у власному електронному кабінеті. У випадку, якщо вас погодили для вступу на бюджет, поблизу однієї з поданих заяв з’явиться статус «Рекомендовано (бюджет)». 

Зверніть увагу! Рекомендація надається лише на одне бюджетне місце, за однією заявою.

Однак, якщо ви не отримали погодження для навчання на бюджетній формі, ваші заяви автоматично беруть участь у конкурсі за контракне місце. Тобто, навпроти ваші заяви отримають статус «Допущено». 

Важливо! В електронному кабінеті рекомендації щодо зарахування на контракт будуть доступні з 9 серпня.

Що робити, якщо маєте можливість вступити на бюджет? 

Якщо ви хочете бути зарахованим до університету на бюджетних умовах, відповідно до рекомендації, потрібно виконати наступні кроки:

  1. Підтвердити вибір місця навчання онлайн або у закладі освіти;
  2. Забезпечити виконання вимог до зарахування, надавши копії необхідних документів онлайн або офлайн;
  3. Укласти договір про навчання між закладом освіти та вступником (для неповнолітніх вступників — за участю батьків або законних представників).

Дедлайн — до 18:00 8 серпня.

Спеціальності серед вступників, що мають найбільший попит

Очікувано, що IT-сфера та юриспруденція виявились найпопулярнішими серед цьогорічних абітурієнтів. Окрім цього, у 2023 році значна конкуренція спостерігається і на вступ на наступні спеціальності:

  • філологія;
  • менеджмент;
  • психологія;
  • право;
  • маркетинг;
  • інженерія програмного забезпечення;
  • економіка;
  • журналістика;
  • дизайн.

До слова, кількість вступників на бакалаврат у 2023 році значно зменшилася. Вочевидь, тенденція пояснюється тим, що українська молодь частіше надає перевагу навчанню за кордоном. 

Серед найпопулярніших вітчизняних університетів, куди планують вступати абітурієнти, першу сходинку неочікувано посів Львівський національний університет імені Івана Франка. Станом на 1 серпня туди подали заяви понад 30 тисяч вступників.

На другому місці — Київський національний університет імені Тараса Шевченка (29 533 заяв).

«Бронзу» серед найпопулярніших університетів отримав Національний університет «Львівська політехніка» (29 467 заяв).

Типові помилки студентів під час вивчення англійської мови

Дізнатись

Загалом 2023 року до вишів України подали заяви понад 1,1 мільйона вступників. Ця кількість враховує і понад 720 тисяч заяв, які надійшли від абітурієнтів, що вступають після 11-го класу.