Пройти тест онлайн

Hallucinate — слово року за версією Cambridge Dictionary

Hallucinate — слово року за версією Cambridge Dictionary
16.11.2023

Укладачі Cambridge Dictionary обрали словом 2023 року термін hallucinate, що означає «галюцинувати».

Що цікаво — це дієслово безпосередньо стосується штучного інтелекту та його функціональності в людському житті.

Що означає hallucinate?

Потенціал генеративного штучного інтелекту продовжує залишатися жвавою темою для обговорення.

З появою ШІ лексикографи Кембриджського словника додали до нього нові визначення, пов’язані зі штучним інтелектом, зокрема «велику мовну модель», LLM «генеративний штучний інтелект» GenAI тощо.

Багато слів, що вже існували, зокрема і hallucinate, цього року також отримали додаткові значення, через вплив чат-ботів на людське спілкування.

Команда Cambridge Dictionary обрала «галюцинувати» словом 2023 року, адже його нове значення пояснює контроверсійність штучного інтелекту.

Власне, дієслово hallucinate характеризує процес, коли ШІ видає неправильну інформацію — себто, у нього зʼявляються галюцинації.

У 2023 році стало зрозуміло, що ця нова доступна технологія далека від досконалості, оскільки здатна продукувати неправдиву інформацію — галюцинації — і представляти її як факт.

Cambridge Dictionary

Галюцинації штучного інтелекту відомі також як «конфабуляції». Вони виникають тоді, коли інструменти ШІ подають інформацію, що не відповідає дійсності. Вона може мати різний характер: від речень, що здаються абсолютно правдоподібними, до абсурдних тверджень.

Цей лінгвістичний вибір відображає тонку, але глибоку зміну в сприйнятті: це ШІ «галюцинує», а не користувач.

Генеративний штучний інтелект являє собою потужний інструмент, який людство все ще освоює з метою безпечної та ефективної взаємодії. Важливо усвідомлювати як потенційні переваги, так і поточні обмеження цієї технології.

До слова, словосполученням минулого, 2022 року, за версією Кембриджського словника стало Goblin mode, що означає «поблажливий, ледачий, неохайний або жадібний тип поведінки».

Як ефективно вивчати англійську?

8 корисних чат-ботів

Варто нагадати, що за версією Collins Dictionary словом 2023 року є абревіатура «AI». Укладачі словника аргументувати свій вибір тим, що це слово цьогоріч використовували у чотири рази частіше, ніж у попередні роки.

Значення ШІ трактують, як «моделювання ментальних процесів людини за допомогою комп’ютерних програм». Крім цього, до списку найпопулярніших слів увійшли також: deinfluencing, nepo baby, canon event, semaglutide та інші.