Пройти тест онлайн

Студенти програли ChatGPT? В Британії проаналізували, як ШІ впорається з іспитом

Студенти програли ChatGPT? В Британії проаналізували, як ШІ впорається з іспитом
1.07.2024

Англійський дослідницький університет University of Reading провів експеримент, у якому створив 33 фейкових студентів та за допомогою ChatGPT згенерував відповіді для іспитів.

Результати показали, що штучний інтелект не лише склав екзамен, а ще й переважно краще за реальних людей, а крім того, залишився непоміченим комісією.

Однак, з чим ШІ не впорався?

Дослідження провели на рівні бакалаврату

Іспити, для яких ChatGPT генерував відповіді, проходили на першому, другому та третьому курсі бакалаврату з психології.

Штучний інтелект написав відповіді та есе краще за студентів першого та другого курсів, а ті, хто оцінювали роботи, не змогли ідентифікувати, що вони не були написані людьми.

За даними дослідження, в середньому результати фейкових студентів з роботами чату вищі на пів бала, ніж у справжніх здобувачів освіти.

Автори експерименту зазначили, що занепокоєння щодо того, що студенти можуть списувати роботи в ШІ та отримувати кращі бали, зростає.

Відповідно, науковці кажуть, що освітня сфера повинна вивчити вплив штучного інтелекту на навчання та знайти шляхи, як запобігти недоброчесній поведінці в закладах освіти.

ШІ не може мислити абстрактно

Разом з тим, ChatGPT не вдалося перевершити студентів на третьому році навчання.

Причина в тому, що на такому етапі навчання потрібно застосовувати більше абстрактного мислення, а це важко дається штучному інтелекту.

Загалом чинників, які впливають на освітню сферу в усьому світі та в Україні, надзвичайно багато. І один з них — онлайн-навчання. На жаль, глибшою причиною цього є повномасштабна війна з рф. Читайте, як це впливає на освіту школярів.