Пройти тест онлайн

Мільйон школярів навчаються онлайн — як це впливає на якість освіти?

pochti-million-ukrainskih-shkolnikov-uchatsya-distanczionno
20.02.2024

У Міністерстві освіті та науки України стверджують, що станом на сьогодні близько 900 тисяч учнів здобувають освіту онлайн.

Очільник МОН Оксен Лісовий вважає, що ця цифра — величезна, а дітей, там, де це можливо, потрібно повертати до звичного очного режиму навчання.

У чому полягає проблема?

Україна пройшла PISA Program for International Student Assessment — міжнародне оцінювання учнів. Результати дослідження показали, що українські школярі демонструють падіння динаміки здобуття нових навичок.

Вчимося спілкуватися онлайн!

20 термінів, які допоможуть розмовляти в соціальних мережах англійською мовою.

Дізнатись

За словами міністра освіти, на це впливає повномасштабна війна, яка спричиняє освітні розриви — рівень знань дітей відстає на півтора року.

У яких навичках відстаємо?

Школярі в Україні мають суттєве відставання у:

  • навичках читання,
  • здібностях розуміння та аналізу текстів,
  • опануванні природничих предметів та математики.

Також наголошується на тому, що у сільських школах це відставання більше, ніж у міських.

У міністерстві запевняють, що усвідомлюють поточні проблеми та будуть працювати над їх розвʼязанням, попри фінансові обмеження та неможливість запустити національну програму подолання освітніх втрат.

Однак виокремили й позитивні моменти — Оксен Лісовий наголосив, що велика кількість учнів показують високі навчальні результати на рівні з німецькими та британськими однолітками.

До слова, нещодавно ми розповідали про дослідження американських вчених, які виявили, що учні отримуватимуть більше користі від чотириденного навчального тижня, ніж від пʼятиденного.