Пройти тест онлайн

Саміт миру та українець серед чемпіонів НБА: головні події тижня зі світових ЗМІ

Саміт миру та українець серед чемпіонів НБА: головні події тижня зі світових ЗМІ
20.06.2024

Найбільша ініційована Україною міжнародна подія, наслідки паломництва до Мекки та невдала спроба McDonaldʼs інтегрувати ШІ. Такими новинами рясніли шпальти іноземних медіа цього тижня.

Ми теж не змогли пройти повз, тому про все це розкажемо в нашому традиційному дайджесті новин англійською. Готуйте нотатники — ми розпочинаємо!

Саміт миру у Швейцарії: Лідери країн обговорили українську мирну ініціативу

Саміт миру у Швейцарії: Лідери країн обговорили українську мирну ініціативу

Перший Саміт миру за ініціативи України. 15–16 червня представники понад 100 країн та десятка міжнародних організацій обговорювали українську формулу миру у Швейцарії.

Here, there are representatives from Latin America, Africa, Europe, the Middle East and Asia, the Pacific, North America and religious leaders. Now, there is no Russia here. Why? Because if Russia was interested in peace, there would be no war.

Volodymyr Zelenskyy, President of Ukraine

Переклад дивіться тут. Тут є представники з Латинської Америки, Африки, Європи, Близького Сходу та Азії, Тихоокеанського регіону, Північної Америки, а також релігійні лідери. Так от, тут немає Росії. Чому? Тому що якби Росія була зацікавлена в мирі, то не було б війни.

За підсумками саміту вдалося узгодити спільне комюніке — його підписали 78 держав і шість організацій і їхня кількість продовжує зростати.

Кілька днів тому під підсумковим документом саміту підписалася ще одна міжнародна організація — Organization of American States, Організація американських держав а також Антигуа і Барбуда.

Ось 3 головні пункти комюніке:

  1. Nuclear safety. Ukrainian nuclear power plants and installations, including Zaporizhzhia Nuclear Power Plant, must operate safely and securely under full sovereign control of Ukraine. Ядерна безпека. Українські атомні електростанції та установки, у тому числі Запорізька атомна електростанція, повинні працювати безпечно та надійно під повним суверенним контролем України.
  2. Food security. Ukrainian agricultural products should be securely and freely provided to interested third countries. Продовольча безпека. Українська сільськогосподарська продукція повинна безпечно та вільно постачатися до зацікавлених третіх країн.
  3. All prisoners of war must be released by complete exchange. All deported and unlawfully displaced Ukrainian children… must be returned to Ukraine. Усі військовополонені мають бути звільнені шляхом повного обміну. Всі депортовані та незаконно переміщені українські діти... мають повернутися в Україну.

Попри те, що спільне комюніке невелике і складається усього з 2 сторінок, в ньому враховані якраз ті позиції та формулювання, на яких наполягала Україна.

«Хочеш миру — готуйся до війни» та інші відомі фрази зі словом «peace»

Читати

Михайлюк став другим українцем в історії, який здобув чемпіонство НБА

Михайлюк став другим українцем в історії, який здобув чемпіонство НБА

Американська команда «Бостон Селтікс» стала чемпіоном Національної баскетбольної асоціації цього сезону. Команда, за яку виступає українець Святослав Михайлюк впевнено виграла регулярний чемпіонат, після чого не зустріла опору від суперників і у серії плей-оф.

Тепер клуб вважається найуспішнішим в НБА з 18 чемпіонствами.

Ось що сказав тренер «Бостон Селтікс» Джо Мазулла про підсумки матчу:

You have very few chances in life to be great… you’ve got to take the bull by the horns and you’ve got to own it, and our guys owned it.

У вас є дуже мало шансів у житті, щоб стати видатними... Ви повинні взяти бика за роги і оволодіти ним, і наші хлопці зробили це.

Святослав Михайлюк вийшов на майданчик в останню хвилину матчу і відзначився підбором біля свого щита. Таким чином, він став другим українським гравцем, який став чемпіоном НБА.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by NBA Europe (@nbaeurope)

У Мецці через спеку загинули понад пів тисячі паломників

У Мецці через спеку загинули понад пів тисячі паломників

Щонайменше 550 паломників загинули через спеку в Мецці. Цього року під час хаджу знову зафіксували екстремально високу температуру — +51,8 °C. Про це повідомило Reuters.

Не витримали спеки здебільшого єгиптяни, а також йорданці, тунісці, іранці та росіяни. Ще одна людина загинула в тисняві.

Haj is a difficult task, so you have to exert efforts and perform the rituals even in the conditions of heat and crowding.

Хадж — складне завдання, тому доводиться докладати зусиль і виконувати ритуали навіть в умовах спеки та скупчення людей.

Ось кілька слів з новини, які допоможуть зрозуміти текст:

  • pilgrim — паломник,
  • pilgrimage — паломництво,
  • haj — хадж,
  • stampedes — тиснява,
  • accident — нещасний випадок,
  • extreme danger — надзвичайна небезпека,
  • burial permit — дозвіл на поховання,
  • heat stroke — тепловий удар,
  • heat-related illness — хвороба, пов'язана з тепловим виснаженням.

Паломництво до Мекки розпочалося 14 червня. Щороку воно збирає мільйони мусульман і кожного року там гинуть сотні людей — від спеки, тисняви та пожеж.

Як зробити читання англійською ефективним?

4 техніки на кожен день

Дізнатись!

McDonaldʼs відмовився від використання ШІ для замовлень

McDonaldʼs відмовився від використання ШІ для замовлень

Скарги клієнтів змусили McDonaldʼs завершити випробування технології прийому замовлень drive-thru. У мережі закладів швидкого харчування припиняють використання штучного інтелекту. Про це повідомило Sky News.

Система ШІ, розроблена IBM, використовує розпізнавання голосу для обробки замовлень. Її тестували у понад 100 закладах McDonald's у США з 2021 року.

Проте останнім часом ШІ почав збоїти й плутати замовлення. Наприклад, в морозиво могли додати бекон ✌

Відео «боротьби з роботом» стали вірусними у TikTok, тому McDonald’s був вимушений зробити заяву:

While there have been successes to date, we feel there is an opportunity to explore voice ordering solutions more broadly.

Хоча зараз вже є певні успіхи, ми вважаємо, що маємо краще дослідити можливості голосових замовлень.

Компанія вирішила не продовжувати контракт з IBM і наказала всім своїм закладам прибрати автоприйом замовлень до кінця липня.

Маємо надію, якщо ви колись теж станете учасниками «боротьби з роботами» у McDonald’s, то замість бекону до морозива отримаєте подвійну карамель.

А щоб так само щастило з англійською, повертайтесь до нас за тиждень! Ми підготуємо новий дайджест «спекотних» новин з акцентом на англійську.

See you soon! ⭐️