Пройти тест онлайн

Золота медаль Білодід, протести у Грузії та заборона морозива — про що пишуть англомовні медіа?

daidzhest-novostei-26-aprelia-2-maia
2.05.2024

Напекли смачних пасок та з нетерпінням чекаєте Великодня? Час, проведений з рідними — чудова можливість відпочити, аби з новими силами рухатись до мети.

Однак ми знаємо ще один спосіб розслабитись та провести час з користю — поглянути, про що писали світові ЗМІ та вивчити нові корисні англійські слова.

Тож сідайте зручненько та діставайте записники — настав час щотижневого дайджесту від Першого Кембриджського центру.

Як привітати з Великоднем англійською?

Дізнатись

98-річна бабуся пройшла 6 кілометрів під обстрілами, аби вийти з російської окупації

98-річна бабуся пройшла 6 кілометрів під обстрілами, аби вийти з російської окупації98-річна Лідія Степанівна в капцях та з палицею самотужки подолала 6 кілометрів, щоб вийти з окупованого російськими військами рідного міста на Донеччині.

I woke up surrounded by shooting around me — it was very scary.

Lidiya Lomykovska

Чому, за словами Я прокинулася в оточенні стрілянини навколо — було дуже страшно. жінки, вона наважилась на такий вчинок?

Для того, щоб дістатись території, яку контролює українська армія, бабуся йшла цілий день без їжі та води. Лідія Степанівна розповідає, що декілька разів вона падала, але не зупинилась.

Once I lost my balance and fell into the weeds. I slept for a while and continued walking. And then, for the second time, I fell again. But then I got up and thought: «I have to keep going, step by step».

Lidiya Lomykovska

Як перекласти Одного разу я втратила рівновагу і впала в бур'яни. Я трохи поспала і продовжила йти. А потім, вдруге, знову впала. Проте згодом я встала і подумала: «Треба йти далі, крок за кроком». слова Лідії Степанівни?

I lived through that war, World War II. I had to live through this war, and in the end I was left with nothing. That war was not like this one. Not a single house burned down. And now everything is burning.

Lidiya Lomykovska

Що сказала Я пережила ту війну, Другу світову. Мені довелося пережити й цю війну, і врешті-решт я залишилася ні з чим. Та війна не була схожа на цю. Жоден будинок не згорів. А зараз — все горить. 98-річна бабуся?

Через агресію ворога жінка залишилась без рідної домівки. Проте у вівторок голова правління Монобанку Олег Гороховський у своєму Telegram-каналі повідомив, що банк придбає будинок для пенсіонерки.

Monobank will buy Lydia Stepanivna a house and she will surely live in it until the moment when this abomination disappears from our land.

Oleh Horokhovskyi

Що запропонував Монобанк купить Лідії Степанівні будинок, і вона обов'язково буде жити в ньому до того моменту, поки ця мерзота не зникне з нашої землі. голова правління?

Наразі Лідія Степанівна возз’єдналась зі своєю сімʼєю та перебуває у безпеці.

У Грузії триває акція протесту проти закону про «іноземних агентів»

У Грузії триває акція протесту проти закону про «іноземних агентів».У вівторок тисячі грузинів вийшли до стін парламенту у Тбілісі, аби протестувати проти прийняття законопроєкту «Про прозорість іноземного впливу», який депутати розглядали у другому читанні.

Активісти розглядають цей закон як обмеження свободи преси. Адже згідно з його положеннями, якщо ЗМІ та некомерційні організації отримають понад 20% фінансування з-за кордону, то вони будуть зобов’язані реєструватись як такі, що перебувають під іноземним впливом.

Між протестувальниками та правоохоронними органами спалахнули сутички. Погляньмо на їх наслідки!

  • The police used water cannons, stun grenades and tear gas to push the crowd away from the parliament — Поліція застосувала водомети, світло-шумові гранати та сльозогінний газ, аби витіснити натовп від стін парламенту.
  • Thousands of people blocked Tbilisi's main Rustaveli Avenue, barricading it with café tables and garbage cans — Тисячі людей блокували головний тбіліський проспект Руставелі, забарикадувавши його столиками з кафе та сміттєвими баками.
  • It is currently known that doctors have hospitalised 8 injured protesters — Наразі відомо про те, що медики госпіталізували 8 постраждалих учасників акції протесту.

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі засудила дії силовиків.

In Tbilisi, the use of force against peaceful demonstrators continues to be completely inappropriate, unprovoked and disproportionate. All responsibility lies with the government alone. The Georgian people are being denied the right to peaceful protest.

Salome Zurabishvili

Як перекласти У Тбілісі триває абсолютно недоречне, неспровоковане та непропорційне застосування сили проти мирних демонстрантів. Уся відповідальність лягає лише на уряд. Грузинському народу відмовляють у праві на мирний протест. її слова?

Детальніше про подію можна прочитати у матеріалі The Guardian. Однак, для того, щоб зрозуміти усі деталі статті, ознайомтесь з корисною лексикою:

Слово Переклад
Violence Насильство
Security forces Сили безпеки
Foreign influence Іноземний вплив
Government Уряд
Parliament Парламент
Bill Законопроєкт

Українка здобула золоту медаль на чемпіонаті Європи з дзюдо

Дарʼя Білодід здобула золоту медаль на чемпіонаті Європи з дзюдо26 квітня українська дзюдоїстка Дарʼя Білодід перемогла на чемпіонаті Європи з дзюдо 2024, що проходив у хорватському місті Загреб. Це третя золота модель спортсменки загалом та перша у ваговій категорії до 57 кг.

We are starting the 2024 European Judo Championships in Zagreb with a gold medal! Daria Bilodid won it for Ukraine in the weight category up to 57 kg.

Ministry of Youth and Sports of Ukraine

Як перемогу прокоментували Чемпіонат Європи з дзюдо 2024 року в Загребі ми розпочинаємо із золотою медаллю! Дар'я Білодід виборола її для України у ваговій категорії до 57 кг. у Міністерстві молоді та спорту України?

Який шлях на цьому турнірі пройшла дзюдоїстка? Погляньмо!

  • In the first round, Bilodid knocked out her rival from Finland, two-time junior euro winner Pihla Salonen — У першому раунді Білодід вибила суперницю із Фінляндії, дворазову призерку юніорських євро Піхлу Салонен.
  • In the second round, Daria was stronger than Acelia Toprak, a judoka from Azerbaijan — У другому раунді Дарʼя була сильнішою за Ацелію Топрак, дзюдоїстку з Азербайджана.
  • Later, the Ukrainian defeated Israeli Timna Nelson-Levy, the Euro 2022 champion, in the quarterfinals — Згодом українка у чвертьфіналі перемогла ізраїльтянку Тімну Нельсон-Леві — чемпіонку Євро-2022.
  • In the semi-finals, she defeated Georgia's Eteri Lipertaliani, world No. 7 in 57 kg — У півфіналі здолала грузинку Етері Ліперталіані, №7 світового рейтингу у вазі 57 кг.
  • And in the final match, she met Slovenia's Kaia Kaiser, to whom she lost in 2023. This time, Bilodid managed to take revenge and win the gold medal — А у фінальному поєдинку вона зустрілась зі словенкою Каєю Кайзер, якій поступилась у 2023. На цей раз Білодід вдалось взяти реванш та здобути золото змагань.

Вивчаємо види спорту англійською

Тут

У світі запрацював найбільший 3D принтер. Чим вражає розробка?

У світі запрацював найбільший 3D принтер. Чим вражає розробка?Науковці університету штату Мен презентували найбільший у світі 3D-принтер — машина може надрукувати цілий будинок.

Пропонуємо розглянути деталі розробки!

  • The printer was named «Factory of the Future 1.0», or «FoF 1.0» for short — Принтер отримав назву «Фабрика майбутнього 1.0» або скорочено «FoF 1.0».
  • The device can print objects as long as 29 metres and produce materials weighing 227 kilograms per hour — Прилад може друкувати предмети довжиною у 29 метрів та за годину виготовляти матеріали вагою 227 кілограмів.
  • This machine is ideal for the production of house parts, particularly for printing decorative details — Така машина ідеально підходить для створення частин будинків, зокрема для друку декоративних деталей.
  • Scientists assure that this development can be useful for the manufacture of parts of destroyed buildings affected by natural disasters — Науковці запевняють, що ця розробка може бути корисною для виготовлення частин зруйнованих будинків, що постраждали від стихійних лих.
  • Scientists also hope that the printer will help create bridges, boats and pipes — Також вчені мають надії, що принтер допоможе у створенні мостів, човнів та труб.

Більше інформації та деталей про найбільш принтер у світі можна дізнатись у матеріалі BBC.

Однак, не забудьмо занотувати нові слова!

Слово Переклад
Giant Гігантський
Machine Машина
Historical restoration Історична реставрація
Sustainable materials Стійкі матеріали
Recycled polymers Перероблені полімери

Заборонити їсти морозиво після опівночі: в Мілані зареєстрували новий законопроєкт

Заборонити їсти морозиво після опівночі: в Мілані зареєстрували новий законопроєктВлада італійського міста Мілан хоче заборонити продаж морозива після опівночі — новий закон може набути чинності з наступного місяця.

Для багатьох «нічне морозиво» є частиною італійської культури, однак це явище зараз під загрозою. У чому причина?

The main problem is that the sale of ice cream, as well as food and drinks after midnight, causes too much noise on the streets, which prevents local residents from sleeping — Головна проблема полягає в тому, що продаж морозива, а також їжі та напоїв після опівночі спричиняє занадто гучну діяльність людей на вулицях міста, що заважає спати місцевим жителям.

Влада Мілана прокоментувала ініціативу так:

The goal is to find a balance between entertainment and peace of mind for city residents.

Marco Granelli

Що означають Мета полягає в тому, щоб знайти баланс між розвагами та спокоєм мешканців міста. слова заступника мера Мілану?

Детальніше про законопроєкт можна прочитати у статті Sky News. Зверніть увагу на тематичну лексику!

Слово Переклад
Law Закон
To ban Заборонити
Midnight Опівночі
District Район
Noisy groups Галасливі групи

Такими були новини цього весняного тижня! Сподіваємось, гарна погода та тепле сонце додає вам натхнення й мотивації вивчати англійську!

До слова, у Першому Кембриджському центрі триває набір на літні групи вивчення English! Тому, якщо ви хочете провести summer з користю, опанувати новий рівень та вдосконалити навички спілкування — запрошуємо обрати актуальний курс!

А про їхні переваги, особливості та старт перших груп, ми розповіли за посиланням.